Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Publiek domein (PxHere)
actueel

Hof: UvA mag proctoring blijven gebruiken

Henk Strikkers,
1 juni 2021 - 10:39

Het gebruik van online surveillance software op de UvA is toegestaan. Dat heeft het Hof geoordeeld in hoger beroep. Volgens het Hof had de studentenraad geen vetorecht, en gebruikt de UvA proctoring in lijn met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De Centrale Studentenraad spande vorig jaar, met de facultaire studentenraad Economie & Bedrijfskunde en economiestudent Peter Dobson, een rechtszaak aan tegen de UvA. Zij wilden dat de UvA per direct zou stoppen met het gebruiken van onlinesurveillancesoftware, oftewel proctoringEen proctoringprogramma ‘surveilleert’ via de webcam en microfoon terwijl de student op de computer een tentamen maakt. Proctorio, het programma dat de UvA gebruikt, detecteert bijvoorbeeld rondslingerende boeken, mensen in je kamer en toetsaanslagen. Dat doet het om fraude te voorkomen..

 

Geen goed alternatief

De raden haalden echter bakzeil. Volgens de UvA is er geen goed alternatief voor proctoring dat op een zelfde manier fraude kan voorkomen en het Hof geeft de universiteit daarin gelijk. Volgens het Hof wordt er weliswaar inbreuk gemaakt op de privacy van studenten, maar is deze inbreuk te rechtvaardigen vanwege de bijzondere situatie door de coronacrisis.

‘Indien de noodzaak van online tentaminering komt te vervallen dan ontstaat wel een geheel ander debat dan thans is gevoerd’

Vorig jaar stelde de rechtbank de UvA al in het gelijk over proctoring. Volgens de rechtbank was proctoring weliswaar een inbreuk op de persoonlijke sfeer van studenten, maar was deze inbreuk gerechtvaardigd. De rechter oordeelde dat er voor de universiteit tijdens de coronaperiode een noodzaak is om online proctoring in te zetten bij het afnemen van tentamens, en dat er geen sprake was van een onrechtmatige inbreuk op privacy. Het Hof lijkt deze lijn in hoger beroep te volgen.

 

In de zitting bij de rechtbank had de UvA al gewaarschuwd dat studenten massaal zouden frauderen wanneer de universiteit geen proctoring zou gebruiken. Studenten vonden echter dat de universiteit genoeg andere opties had, zoals openboektentamens. Bovendien zei de advocaat van de studenten dat Proctorio allerlei zaken filmt en trackt, zoals oogbewegingen, de studentenkamer en achtergrondgeluid, die niet nodig zijn voor fraudecontrole. Het Hof gaat daarin niet mee.

 

Andere situatie

Het Hof benadrukt in haar uitspraak dat proctoring in deze coronacrisis toegestaan wordt, maar dat dit anders kan zijn wanneer universiteiten hun deuren weer mogen openen. ‘Indien de noodzaak van online tentaminering komt te vervallen dan ontstaat wel een geheel ander debat dan thans is gevoerd,’ is te lezen in de uitspraak.

Foto: Nina Hol

Dikke nee

Studentenraadsvoorzitter Nina Hol is ‘teleurgesteld’ in wat ze ‘een heel dikke nee’ van de rechter noemt. ‘Dit is niet waar we op hoopten. Inhoudelijk hebben op we geen van onze punten gelijk gekregen.’

 

Hol zegt dat de studentenraad op dit moment nog geen officieel actieplan heeft. ‘Als we weer juridische procedures gaan voeren is de kans groot dat we pas duidelijkheid hebben als de coronacrisis voorbij is. Dan schiet je je doel ook voorbij, ook omdat de rechter zegt dat er dan een andere situatie ontstaat.’