Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Twee nieuwe partijen willen in Centrale Studentenraad

Dirk Wolthekker,
3 mei 2021 - 16:32

Twee nieuwe partijen doen bij de studentenraadsverkiezingen in de week van 31 mei een gooi naar een zetel in de Centrale Studentenraad. Het zijn Activistenpartij UvA en 020. In totaal doen er veertien partijen mee, verdeeld over de verschillende faculteiten.

Een van de nieuwe partijen die meedoet is de Activistenpartij UvA, die zowel centraal als op twee faculteiten een lijst heeft ingediend. Lijsttrekker van de partij voor de centrale studentenraad (CSR) is filosofiestudent Luana Lenz. Ze liet het afgelopen jaar binnen en buiten de UvA veel van zich horen in kwesties rond sociale veiligheid, in het bijzonder in de zaak rond het grensoverschrijdend gedrag van een docent bij de master conservering & restauratie. Tegen Folia zij ze toen onder meer dat de reactie van de UvA op het wangedrag van de docent ‘ronduit barbaars’ was.

 

Tammie Schoots

Ook niemand minder dan student filosofie Tammie Schoots staat op de lijst van de Activistenpartij UvA. Schoots was vorig jaar nog lijsttrekker en enige kandidaat van de Anti-coronapartij. In die hoedanigheid streed ze niet alleen tegen de gevolgen voor studenten van het gevoerde coronabeleid, maar ook tegen het verkiezingssysteem zelf.

‘Ik zit nu in een team waarmee ik meer kan bereiken dan alleen’

Zo hadden verschillende deelnemende partijen weggeefacties georganiseerd en werden ze gesponsord. Schoots vond dat oneerlijk en immoreel en maakte bezwaar tegen de uitslag bij het centraal stembureau. De klacht werd afgewezen, waarna ze in beroep ging. Uiteindelijk trok ze zich terug, maar het duurde maanden voordat de verkiezingsuitslag definitief was.

 

Wappies

Schoots zegt nu dat het niet meer opportuun is om met de Anti-coronapartij mee te doen. ‘Die partij heeft een lading gekregen die nooit bedoeld was. De term “anti-corona” is gekaapt door viruswappies en daar wil ik niets mee te maken hebben. Ik zit nu bovendien in een team waarmee ik meer kan bereiken dan alleen.’

 

Schoots staat nummer twee op de centrale lijst van de Activistenpartij UvA en is lijsttrekker op de geesteswetenschappenfaculteit. Aan de rechtstreekse verkiezing voor de zeven CSR-zetels doen naast de Activistenpartij UvA mee de partijen UvASociaal, Inter, 020 en De Vrije Student. Die laatste partij levert momenteel de CSR-voorzitter. Dat is Nina Hol. Zij staat voor de komende verkiezingen weer opgesteld en wel op plaats vier.

020 staat voor ‘progressief pragmatisme en innovatieve en inclusieve oplossingen voor iedereen’

020

Partij 020, de nieuwe naam van 020Together, doet met een lijst vol internationale studenten voor het eerst mee aan de directe verkiezing voor de Centrale Studentenraad, maar daarnaast ook aan de verkiezing van de facultaire raden bij economie, geesteswetenschappen, maatschappij & gedrag, en de subraden van psychologie, communicatiewetenschap en PPLE.

 

Het blijkt lastig om studenten van de lijst te spreken te krijgen, wellicht omdat een groot deel van partij 020 niet in de stad 020 is, maar in het buitenland. Op LinkedIn blijkt de slogan van de partij See the Change te zijn. Een van de kandidaten van de partij is PPLE-student Thomas Riedlsperger. Hij zegt op LinkedIn dat de partij staat voor ‘progressief pragmatisme en innovatieve en inclusieve oplossingen voor iedereen’.

 

Voorkeursstem

Hoe lastig het ook is om in coronatijd kandidaten te ronselen voor de studentenraadsverkiezingen, het is bij de meeste faculteiten én voor de centrale studentenraad toch geluk om voldoende kandidaten op de been te brengen. Alleen voor de beide studentenraden van de Faculteit Geneeskunde zijn evenveel kandidaten opgesteld als er zetels te vergeven zijn, dus daar worden alle kandidaten automatisch benoemd. Aan tandheelkundefaculteit Acta doet slechts één partij mee, namelijk partij Kies Acta, maar die heeft wel acht kandidaten opgesteld voor zeven zetels, dus loont het toch de moeite om te gaan stemmen, al is het maar om een voorkeursstem uit te brengen.

 

Andere partijen die meedoen aan de facultaire verkiezingen zijn eigenlijk allemaal ususal suspects: UvASociaal, List Sefa, De Vrije Student, TOF, Lief, Slaafs en OpRecht. De partijen Partij Leef en Partij MFAS Bachelor doen mee bij geneeskunde (zeven zetels voor zeven kandidaten) en bij geneeskunde coschappen (drie zetels voor drie kandidaten).

 

Folia zal de komende weken aan alle partijen aandacht schenken. De studentenraadsverkiezingen vinden plaats van 31 mei tot en met 4juni.