Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Piotr Naskrecki (Harvard University)
actueel

Voorwaardelijke celstraf voor extreem giftig bestrijdingsmiddel bij studentencomplex

Henk Strikkers,
12 april 2021 - 08:17

De eigenaar van een hostel onder het studentencomplex in het Elsevier-gebouw aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam-West is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Hij krijgt de straf omdat hij extreem giftige middelen gebruikte om bedwantsen in zijn hostel te bestrijden. Twee mensen in het studentencomplex raakten daardoor onwel.

Op dinsdagavond 9 oktober 2018 belt een Duitse toerist, die het appartement in het studentencomplex tijdelijk heeft gehuurd, 112. Hij, en degene met wie hij in de kamer is, voelen zich niet goed. Als de ambulance arriveert wordt het tweetal meteen naar de spoedeisende hulp gebracht. De eveneens gealarmeerde brandweer meet gevaarlijk hoge concentraties koolmonoxide en waterstofsulfide in de kamer, die afkomstig blijken uit het gootsteenkastje.

Foto: Marleen Hoebe
Het oude Elsevier-gebouw, met daarin de studentenappartementen

Middenin de nacht geëvacueerd

De bewoners van het studentencomplex worden middenin de nacht geëvacueerd, waarna alle kamers waar de stoffen worden waargenomen geventileerd moeten worden. Pas als dat is gebeurd kunnen de studenten terug naar hun appartementen.

 

Al gauw blijkt dat de stoffen afkomstig zijn uit het hostel dat onder het studentencomplex ligt, maar de eigenaar en de assistent-manager van het hostel ontkennen dat zij iets van de verboden bestrijdingsmiddelen afweten.

 

Dodelijk gas

De politie besteedt zelfs aandacht aan de zaak in het lokale opsporingsprogramma Bureau 020, omdat het gebruik van het middel in Nederland verboden is zonder een zogenoemd bewijs van vakbekwaamheid. ‘Bij het gebruik van het middel kan een gas ontstaan dat heel giftig en zelfs dodelijk kan zijn,’ meldt een politiewoordvoerder in de uitzending.

‘If anyone comes in looking for answers (guests, the students, fire department, police, journalists etc.) Say you don't know anything about the poison or which company placed it those rooms’

Later blijkt uit verhoren van medewerkers van het hostel dat het bestrijdingsmiddel er door de assistent-manager is geplaatst, met medeweten van de eigenaar. De eigenaar wordt daarom veroordeeld voor het overtreden van de Arbeidsomstandighedenwet.

 

Beïnvloeden van getuigen

Daarnaast wordt hij veroordeeld voor het beïnvloeden van getuigen. Hij zou alle werknemers van het hostel namelijk het volgende WhatsApp-bericht hebben verstuurd.

 

‘As most of you know by now, the fire department came by because of the ‘air’ treatment in rooms 12 and 13. Some people who were in an apartment above the hostel got sick, which led to the fire department opening room 12 and 13. They found the babyface poison and removed it. If anyone comes in looking for answers (guests, the students, fire department, police, journalists etc.). [verdachte] asks us not to answer anything. Say you don't know anything about the poison or which company placed it those rooms.’

 

Voorlopige hechtenis

Naast de voorwaardelijke gevangenisstraf is de eigenaar ook veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een boete van 10.000 euro. De rechtbank vond een onvoorwaardelijke straf niet op zijn plaats omdat de man al in voorlopige hechtenis heeft gezeten en omdat bij een celstraf zijn bedrijf in gevaar komt.