Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: V.l.n.r. Emilio Viceo del Rey, Nick Blankvoort, Anniek Hegeman & Bence Polovitzer
actueel

Beleggende studenten: voor de hobby, toekomst, of pensioen (op hun 30e)

Iris Kok,
7 april 2021 - 08:16

De Amsterdamse beursindexen breken deze weken records: nog nooit stonden de koersen zo hoog. Ook UvA-studenten pikken een graantje mee. ‘Ik hoop voor mijn dertigste te kunnen leven van mijn beleggingen en investeringen.’

Bence Polovitzer

Student Business Administration, 20 jaar

 

‘Mijn vader was ongeveer even oud als ik nu ben toen hij begon met investeren. Via hem heb ik kennis gemaakt met de beleggingswereld, en met hem spreek ik er dan ook veel over. Ik ben er nog steeds over aan het leren, en aan het ontdekken. Wat mij aantrekt is het gevoel van adrenaline en de stress van de beurs die altijd doorgaat.

 

Ik ben zelf ongeveer een jaar geleden begonnen met een schaduwportefeuille. Dit houdt in dat ik met een account net doe alsof ik dingen koop. Ik kan dan zien hoe het had uitgepakt als dit echt was geweest. Dat heb ik onder meer gedaan om te kijken wat voor gevoel het mij zou geven om de dalingen en de stijgingen van de koers te zien. Na een paar maanden heb ik een echt account aangemaakt.

 

Ik houd er verschillende strategieën op na, afhankelijk van of de markt groeit of krimpt. Iedere maand stel ik mezelf een winstdoel. Uiteindelijk is mijn belangrijkste doel om op de lange termijn financieel onafhankelijk te worden.

‘Mijn studielening gebruik ik ook om te beleggen, omdat ik er vertrouwen in heb dat ik er winst mee maak’

Per week ben ik ongeveer 40 uur bezig met beleggen. Ik ben erg toegewijd aan mijn investeringen. Voor ik aandelen voor de lange termijn koop bekijk ik de gegevens van bedrijven, dan de analyses van financiële experts. Daarnaast doe ik aan daytraden. Daarbij is het niet nodig om veel onderzoek te doen omdat ik die aandelen vaak maar een paar uur in mijn bezit heb.

 

Iedere week bespreek ik met mijn vrienden in Hongarije onze beleggingen. We bespreken dan aandelen en analyses, maar ook hoe de week is verlopen qua beurskoers. We gebruiken een document online en we verdelen onderling wie welk aandeel gaat uitzoeken.

 

Aangezien ik uit de Europese Unie kom, kan ik net zoals iedere Nederlandse student geld lenen voor mijn studie. Dat geld gebruik ik ook om te beleggen, omdat ik er vertrouwen in heb dat ik er winst mee maak. Er is altijd een risico dat ik niet genoeg winst zal maken maar ik houd er een goed risico managementsysteem erop na. Je moet ook vertrouwen hebben in jezelf om goed te investeren.’

Nick Blankvoort

Student Economics and Business Economics , 21 jaar

 

‘Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in geld, en hoe ik er meer van kon maken. Mijn vader belegde, en daar spraken we weleens over. Op mijn zestiende ging ik er Youtube-video’s over kijken. Twee jaar later begon ik er zelf mee, vooral omdat ik nauwelijks rente kreeg op mijn spaargeld.

 

Ik koop vooral losse aandelen. Ik vind dat obligaties een te hoog risico hebben ten opzichte van hun rendement. Ik heb ook crypto currency gehad, maar dat vond ik te vaag. Crypto is op niet iets “echts” gebaseerd, er is geen onderliggende waarde aan verbonden.

‘Op de wat langere termijn wil ik ook gaan investeren in vastgoed, daar kun je veel winst mee maken’

Mijn doel is om financieel onafhankelijk te kunnen zijn voordat ik dertig ben. Ik hoop dan te kunnen leven van passieve inkomsten, zoals beleggingen en investeringen. Op de wat langere termijn wil ik ook gaan investeren in vastgoed. Doordat je weinig hypotheekrente betaalt en je ook nog eens huurinkomsten krijgt, kun je daar veel winst mee maken. Op deze manier kan ik veel meer geld verdienen dan wanneer het op de bank staat.

 

Ik hoop dat ik dit kan doen wanneer ik ben afgestudeerd en werk heb gevonden. Het is een bewuste keuze geweest om thuis te blijven wonen omdat de huurprijzen in Amsterdam zo hoog zijn. Ik woon gelukkig op een afstand die goed te bereizen is met de trein. Nu ik bijna klaar ben met mijn studie denk ik erover na om uit huis te gaan of om dat beleggingspand aan te kunnen schaffen.

 

Ik heb veel geleerd van de stage die ik liep bij pensioenfonds MN. Gelukkig was er ruimte in mijn studieprogramma om stage te kunnen lopen. Het heeft me wel een extra jaar gekost, maar ik denk wel dat het goed is geweest voor mijn cv en om praktische werkervaring op te doen, ook al was het tijdens corona.

 

Af en toe bespreek ik met mijn vrienden het beleggen, maar dan meer als hobby. Zij gamen liever en ik bekijk liever of er een nieuw aandeel is met potentie om in te investeren. Ik kijk soms op de app naar hoe mijn investeringen het doen en besteed denk ik een paar uur per week aan mijn beleggingen. Dat is inclusief lezen, filmpjes kijken en verkopen.’

Emilio Viceo del Rey

Student Econometrics and Actuarial Science, 19 jaar

 

‘Mijn vader heeft me alles geleerd over de wereld van investeren. Ik ben begonnen met beleggen via zijn account toen ik twaalf jaar oud was. We bekeken samen hoe de koers van onze aandelen zich ontwikkelde. Naarmate ik ouder werd, begon ik zelfstandiger te investeren. We geven elkaar zo nu en dan nog tips.

 

Ik investeer ook wel in losse aandelen, maar vooral in ETF’s, exchange-traded funds. Dat zijn een soort beleggingsfondsen, waarbij je in een hele beursindex koopt: zoals de AEX. Daardoor loop je minder risico. Spreiden vind ik overigens niet het belangrijkste, het belangrijkste is dat mijn aandelen het goed gaan doen en dat ik winst maak.

Beleggers-abc

Een aandeel is een stukje van een bedrijf. Aandeelhouders hebben stemrecht op een aandeelhoudersvergadering en kunnen een winstuitkering (dividend) van het bedrijf krijgen.

Een broker is een beursmakelaar, de instelling of person die voor andere mensen orders uitvoert op de beurs. Via een broker zoals Trading 212, de Giro of Peaks, handelen mensen op de beurs met hun beleggingsrekening.

Crypto currency is de verzamelnaam voor digitale munten zoals Bitcoin. Het is digitaal geld en wordt berekend via een cryptografisch formule. Er is dus geen tastbare munt maar een digitale code.

Daytraden is het kopen en verkopen van aandelen of obligaties op een handelsdag, om zo te profiteren van snel stijgende of dalende prijzen.

Obligaties zijn leningen aan een bedrijf of een staat. Obligaties hebben een relatief laag risico en een relatief laag rendement.

Crypto currency durf ik niet aan omdat ik er nog niet genoeg over weet. Als ik ergens niet genoeg van weet vind ik het niet investeren, maar gokken.

 

Het geld op de bank laten staan vind ik gewoon niet slim. Ik heb jarenlang mijn geld gespaard en ik heb een deel van mijn oma’s erfenis gehad, en daar investeer ik nu van.

 

Ik heb vooral investeringen lopen die automatisch zijn en voor de lange termijn. Daardoor besteed ik er ook niet zo veel tijd aan: ik denk zo’n drie à vier uur per week. Ik kijk elke dag wel even online hoe alles ervoor staat. Idealiter zou ik nooit kijken naar mijn portfolio want het is eigenlijk zonde van de tijd als je er vertrouwen in hebt.

 

Ik beleg nu omdat ik over veertig jaar een goed pensioen wil hebben. Ik verwacht niet dat ik in Spanje genoeg pensioen ga ontvangen. Wanneer ik stop met werken, als ik ongeveer 67 ben, dan moet ik wel genoeg geld hebben om nog bijvoorbeeld dertig jaar te leven. Ik denk niet dat mijn Spaanse pensioen dan genoeg is. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe meer winst je kunt maken.’

Anniek Hegeman

Student Information Studies (Data Science), 25 jaar

 

‘Mijn vriend heeft vorig jaar met zijn collega’s meegedaan aan een beursspel, en daarna zijn hij en ik allebei begonnen met beleggen. Tijdens de coronacrisis heb ik maandenlang gewacht totdat ik werd toegelaten bij een broker, omdat de wachtlijst zo lang was.

 

Ik ben begonnen met een klein bedrag en dat werd langzaamaan steeds meer. De belangrijkste reden om te beginnen was dat het geld op mijn spaarrekening niets oplevert. Het heeft er altijd gestaan als buffer, maar door de inflatie wordt het nu zelfs minder waard.

 

De helft van mijn investeringen zit in losse aandelen en de andere helft in zogenoemde ETF’s. Ik ben van plan om meer ETF’s bij te kopen in de toekomst, omdat ik aan mezelf merk dat ik meer met de koers van de losse aandelen bezig ben dan ik wil. Mijn vriend is ook kalmer dan ik met rode of groene cijfers. Ik kijk wel iedere dag even op de apps, maar dat wil ik dus afbouwen.

Tips voor wie wil beginnen met beleggen
  1. Lees je goed in. Er zijn genoeg boeken over beginnen met beleggen, zoals Blondjes beleggen beter, Beleggen voor Dummies, of De basis van het beleggen
  2. Beleg alleen met geld dat je kunt missen.
  3. Oefen eerst met een schaduwportefeuille om wist en verlies te ervaren. Dan weet je beter of beleggen iets voor je is.
  4. Wanneer je beleggingen spreidt over sectoren, regio’s en soorten (aandelen/obligaties), heb je een lager risico.
  5. Je behaalt het meeste rendement als je uitgekeerd dividend voor een langere tijd laat staan op je beleggingsrekening. Zo creëer je als het ware rendement op rendement.
  6. Let op de hoogte van de transactiekosten, die verschillen per broker.

Als ik terug zou kunnen in de tijd, dan zou ik denk ik vroeg in mijn studie maximaal gaan lenen, en het bedrag beleggen in een wereldwijd gespreide ETF. Het risico is dan laag door de wereldwijde spreiding, en als ik dan een aantal jaar had bijgekocht was dat een goede investering geweest.

 

Spreiden in sectoren vind ik belangrijk, maar ik heb vanwege mijn technische achtergrond veel tech-aandelen in mijn portfolio. Ik kijk ook naar duurzame investeringen want het geeft een goed gevoel om te beleggen in iets wat de toekomst ondersteunt.

 

Voor informatie kijk ik vooral naar bedrijfsgegevens van het bedrijf zelf. Ik wil dit ook beter leren kunnen lezen. Voor de aandelen kijk ik ook naar veel video’s op YouTube. Websites als Beursgorilla en De Belegger, bekijk ik graag. Maar ik heb ook het boek Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse gelezen.

 

Mijn vriend en ik denken erover naar om een huis te kopen. Wij wonen nu samen in Haarlem in een appartement maar we zijn er wel klaar voor om te gaan kopen. We zitten eraan te denken om een huis te gaan opknappen. Als we kijken op Instagram naar Funda-makeovers dan raken we wel geïnspireerd om zelf ook te gaan verbouwen. Dan zien we de woning als een toekomstige investering.’

Lees meer over