Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ilsoo van Dijk (UvA)
actueel

Verkiezingen studentenraden drie weken uitgesteld

Dirk Wolthekker,
30 maart 2021 - 11:47

De jaarlijkse verkiezingen voor de studentenraden zijn met drie weken uitgesteld. Ze vinden nu plaats van 31 mei tot en met 4 juni. De studentenraden vroegen om uitstel, omdat ze niet tevreden waren met de planning rond het lange Hemelvaartweekend.

Aanvankelijk zouden de verkiezingen plaatsvinden van 10 tot 18 mei, maar dat werd achteraf door de raden – die de datum voor de verkiezingen in samenwerking met het centraal stembureau van de UvA bepalen – als een ongeschikte periode beschouwd. Het zou te kort dag zijn om voldoende kandidaten te werven, en bovendien zou de stemperiode van negen dagen te lang zijn met een te hoge campagnelast tot gevolg. De studentenraden hadden daarom om uitstel gevraagd. Dat is gehonoreerd: de verkiezing is verplaatst naar de week van 31 mei. De kandidaatstelling vindt nu plaats van 14 tot en met 21 april.

 

Nog gisteren bleek uit een rondgang langs verschillende partijen dat het in coronatijd uiterst lastig wordt gevonden om kandidaten te vinden die op een lijst willen staan, een probleem dat zich ook buiten coronatijd al voordoet. Een verkorte en latere stemperiode zou lucht kunnen geven.

Ondanks het beveiligingslek van vorig jaar, gaat de UvA toch weer in zee met WebElect

Testverkiezingen

Het centraal stembureau laat bij monde van secretaris Jacqueline Groot Antink weten dat de nieuwe periode door alle raden – facultair en centraal – is goedgekeurd. ‘Ik hoop nu dat er geen organisatorische of corona-akkefietjes tussen komen.’

 

Vorig jaar waren er naast vertraging door de coronapandemie ook problemen met de stemapplicatie van WebElect. De applicatie bleek een beveiligingslek te hebben, waardoor er stemmen opgingen om niet meer met WebElect in zee te gaan, maar nu de applicatie is verbeterd blijft de UvA toch bij WebElect.

 

Kans tot verbetering

‘De applicatie is nu verbeterd en uitvoerig getest,’ vertelt Groot Antink. Na een aanbesteding kwam de UvA vorig jaar terecht bij WebElect en daar kan de UvA niet zomaar vanaf, zegt ze in een toelichting. ‘Je moet het bedrijf eerst een kans geven tot verbetering en dat is wat we nu doen. Bij tandheelkundefaculteit Acta gaan we ook nog een testverkiezing organiseren en dan zijn we er hoop ik klaar voor.’ Het contract met WebElect loopt nog tot en met 1 oktober aanstaande.

 

Dit voorjaar vinden er ook verkiezingen plaats voor de ondernemingsraden. Ook daarvoor wordt eerst nog een testverkiezing gehouden, want medewerkers hebben überhaupt nog nooit via WebElect gestemd. Ook voor de OR-verkiezing kampt men met een groot tekort aan kandidaten, waardoor er op verschillende faculteiten niet eens verkiezingen plaatsvinden.