Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: V.l.n.r. Mahmood Nasher, Sara Kemper, June Ouwehand en Robin Wacanno
actueel

Partijen kunnen moeilijk kandidaten voor studentenraden vinden

Iris Kok,
29 maart 2021 - 13:24

Studentenpartijen hebben in de coronacrisis meer moeite met het vinden van genoeg kandidaten voor hun lijst voor de studentenraadsverkiezingen later dit voorjaar, zo blijkt uit een rondgang. Vier partijleden over het werven van kandidaten tijdens een pandemie. ‘Wij hebben niet het idee dat we iedereen goed hebben kunnen bereiken via sociale media.’     

Robin Wacanno

Informatica, 21 jaar oud, Partij Lief

 

‘Wij zijn nog steeds aan het zoeken naar mensen voor op de lijst. Het is behoorlijk lastig geworden door corona. Normaal zouden we de plannen voor de komende campagne bedenken met potentiële kandidaten om daarna samen acties op te zetten maar dat kan nu nog niet. We zijn veel afhankelijker geworden van sociale media. We kunnen zien dat onze posts gelezen worden en er wordt ook wel op gereageerd maar dat betekent niet automatisch dat iedereen meteen in de raad wil.

 

Vorig jaar merkten we al dat de werving lastiger was maar het lijkt wel alsof studenten nu nog minder zien wat wij als studentenpartijen in de faculteitsraad hebben gedaan. Daarom hebben we vanuit de raad geprobeerd om een dashboardmelding op Canvas te zetten, zodat studenten weten dat er studentenpartijen zijn en dat ze mee kunnen doen aan verkiezingen. We hebben alleen nog geen toestemming om de oproep te laten plaatsen. Vorig jaar kregen we dit sneller geregeld. Destijds hebben een aantal mensen zich nog aangemeld bij ons via die Canvas-melding.  Er lijkt nu niet zoveel urgentie te bestaan vanuit de UvA om dit te regelen, maar volgend studiejaar moet er wel gewoon weer een raad kunnen plaatsnemen. 

 

We missen nu vooral het contact met eerste- en tweedejaars studenten. Zelf zijn we allemaal wat verder in onze studie, dus we kennen via ons eigen netwerk weinig tot geen eerstejaars. En voor internationals hebben we onze website van Lief vertaald in het Engels. Desalniettemin dat merken we niet dat er daardoor meer interesse is vanuit internationale studenten om zich aan te melden voor een raadsjaar. Sowieso merken we eigenlijk heel weinig animo.’

‘Onze vergaderingen zijn nu online en voor iedereen toegankelijk, dus veel eerstejaars hebben ook van ons gehoord’

Mahmood Nasher

Economics & Business, 21 jaar oud, Partij Inter

 

‘We hebben de studenten de afgelopen tijd benaderd via sociale media, door in ons eigen netwerk berichten te plaatsen en te delen. Dit hebben we laten doen door ieder lid van Inter en het heeft een soort sneeuwbaleffect gehad.

 

Daarnaast hebben we sinds september met leden van Inter iedere week vergaderingen gehouden. Tijdens deze vergaderingen hebben we updates gegeven over wat er speelde in de partij en in de faculteitsraad. Deze vergaderingen zijn nu online en voor iedereen toegankelijk dus veel eerstejaars hebben ook van ons gehoord. Hierdoor hebben wij nu een goede lijst weten samenstellen.

 

We hebben niet een aparte focus gehad op het zoeken naar internationale studenten, al hebben we er wel een aantal op onze lijst. Het hielp denk ik dat alle communicatie in het Engels was. Dat doen wij om zo toegankelijk en transparant mogelijk te werken. We merken dat veel studenten weinig weten over de studentenpolitiek. Er bestaat veel twijfel bij studenten of ze dit werk wel kunnen, maar wij vinden dat iedereen die gemotiveerd is dit werk kan doen.’

‘Door het leenstelsel weten veel studenten niet of ze een hogere schuld willen riskeren om een raadsjaar te gaan doen’

Sara Kemper

English Language & Culture, 19 jaar oud, Partij TOF

 

‘Wij hebben via ons eigen netwerk online gezocht naar nieuwe kandidaten. Maar we hebben wel gemerkt dat we bij sommige studies helemaal niemand kennen, en dat je die doelgroepen dan mist. Normaal zouden we bij de ingangen van gebouwen staan om studenten aan te spreken of ze weten dat de studentenraadsverkiezingen eraan komen.

 

Uiteindelijk hebben we na hard werken een goede lijst weten neer te zetten, vind ik. Toch hebben we dit jaar wel gemerkt dat door het leenstelsel veel studenten niet weten of ze een hogere schuld willen riskeren om een raadsjaar te gaan doen.

 

We merken ook dat er door tweetaligheid af en toe zaken langs elkaar heen lopen en dat daardoor miscommunicatie ontstaat tussen verschillende afdelingen van de UvA. Dan krijg je niet echt het gevoel dat de studentenraadverkiezingen prioriteit hebben, terwijl studenten graag willen meedenken over het beleid aan de UvA.

 

Wij hebben niet het idee dat we iedereen goed hebben kunnen bereiken door alleen online berichten te delen of via ons eigen netwerk. Er heerst veel onwetendheid bij studenten over het bestaan van de studentenpolitiek. Ik denk dat er qua communicatie nog veel te winnen is. Het zou bijvoorbeeld helpen als het plaatsen van een melding op Canvas, of een berichtje in de algemene facultaire nieuwsbrief sneller geregeld kon worden. Daar hebben we nu zelf achteraan moeten zitten.’

‘Met name eerstejaars studenten zijn moeilijk zichtbaar voor ons’

June Ouwehand

European Studies, 26 jaar oud, Partij De Vrije Student

 

‘De Vrije Student heeft het afgelopen jaar meer moeite gehad met het werven van nieuwe leden vanwege de gesloten universiteit. Onze kandidaten zijn over het algemeen mensen die we kennen via andere mensen op de lijst. Mond-tot-mondreclame werkt het beste voor ons. We hebben dit jaar dan ook geen gebruik gemaakt van Canvas-meldingen of grote online acties. Dat doen we eigenlijk zelden als het gaat om de werving.

 

Het lastige van corona is dat we minder aanspraak hadden, voornamelijk bij eerstejaars, zij zijn moeilijk zichtbaar voor ons. We zijn trots op onze nieuwe lijsten, maar ontkennen niet dat het een lastig proces is geweest om binding te vinden.’

 

De Centrale Studentenraad heeft vorige week een brief verstuurd waarin ze vraagt om de studentenraadsverkiezingen met twee weken uit te stellen. Daardoor zou het ook mogelijk moeten zijn om je langer kandidaat te stellen. Een dag na publicatie van dit artikel werd dat verzoek gehonoreerd.