Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Het Stadsdeel Centrum mag geen dwangsommen opleggen aan de UvA en andere betrokken partijen vanwege de overlast die de bouw van de campus op het Roeterseiland (REC) met zich meebrengt. Dat heeft de rechter bepaald.

De eigenaren van de aan het bouwterrein grenzende appartementen, die de gemeente hadden aangespoord die dwangsommen op te leggen, voelen zich naar verluidt in de steek gelaten. Ze doen in de media verder geen mededeling meer over de zaak, laat Floris van Steensel, voorzitter van de vereniging van eigenaren, weten.

Wakker getrild
Sinds het sloopwerk op het REC vorig voorjaar begon klagen de bewoners van de appartementen steen en been over het lawaai van sloophamers, het naar beneden gooien van sloopafval, en stofwolken. De overlast werd volgens de omwonenden verergerd doordat de aannemer en sloper zich niet aan de werktijden zou houden. Al voor dag en dauw de trillen de werknemers met hun machines de buurt wakker. De rest van de dag zou het lawaai dermate zijn dat thuiswerkers gedwongen zijn hun heil elders te zoeken.

Eind 2011 dreigde het stadsdeel de partijen die de overlast veroorzaakten met dwangsommen. Op verschillende punten, waaronder geluidsoverlast en werktijden, moest men zich voortaan aan de afspraken houden, op straffe van een boete van tienduizend euro per geval. De rechter is het daar niet mee eens. Intussen hebben de strijdende partijen afgesproken dat ze proberen tot een oplossing te komen middels mediation. Deze bemiddeling, die meerdere gesprekssessies kan omvatten, begint op 27 maart.

De bouw van een campus op het REC, waar onder meer de rechtenfaculteit zal worden gevestigd, zal duren tot 2017.