Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Still uit Youtube-video
actueel

Studentenraad wil uitstel verkiezingen na foutje

Henk Strikkers,
1 maart 2021 - 14:37

De Centrale Studentenraad van de UvA wil de studentenraadsverkiezingen uitstellen. De verkiezingen staan gepland voor 10 tot en met 18 mei, maar de raad wil deze liever uitstellen en inkorten. ‘Een van onze leden heeft zonder mandaat ingestemd met deze verkiezingsperiode.’

Anders dan andere jaren duren de verkiezingen dit jaar negen in plaats van vijf dagen. Dat heeft te maken met de twee vrije dagen die de UvA geeft voor Hemelvaart. Aangezien het Centraal Stembureau van de UvA altijd uitgaat van een verkiezing die vijf werkdagen duurt, kwam het bureau met dit voorstel.

CSR-voorzitter Nina Hol

‘We hebben daar een tijdje geleden mee ingestemd,’ zegt Nina Hol (voorzitter van de Centrale Studentenraad). ‘Althans, het ligt wat ingewikkelder: een van onze leden heeft ermee ingestemd.’ Dat lid had echter geen mandaat van de studentenraad. ‘In de raad hadden we er nog niet over gestemd,’ vertelt ze.

 

Volgens Hol is zo’n lange campagne ‘best vermoeiend’, en bovendien grotendeels overbodig. ‘In de eerste drie dagen haal je bijna alle stemmen binnen, en daarna neemt het opkomstpercentage nog maar heel weinig toe.’ Daar komt nog bij dat de campagne waarschijnlijk voor het overgrote deel online zal plaatsvinden en je daardoor ook niet toevallig in contact komt met mensen die niet weten dat er verkiezingen zijn, vertelt Hol.

 

Op hoop van zegen

Hol geeft toe dat ze niet zeker weet hoe het formeel zit met een lid dat zonder mandaat spreekt, maar hoopt alleszins dat het Centraal Stembureau van de UvA de verkiezingen wil uitstellen. Uit een rondgang langs facultaire raden bleek daar volgens Hol in ieder geval weinig weerstand tegen te zijn. ‘Het is kort dag,’ zegt ze. ‘Dus het is op hoop van zegen dat we schriftelijk om uitstel vragen.’

‘Het is verre van ideaal, maar niet absoluut onmogelijk’

Jacqueline Groot Antink, secretaris van het Centraal Stembureau, laat weten nog niet op de hoogte te zijn van een verzoek om uitstel. Of het bureau het verzoek zal honoreren, laat ze op dit moment in het midden. ‘Laat ik zeggen dat het verre van ideaal is, maar het is niet absoluut onmogelijk.’

 

Verkiezingen

Ieder jaar kunnen studenten stemmen voor de studentenraden. Studenten in die raden adviseren het bestuur over belangrijke zaken als studentenhuisvesting en het bindend studieadvies. Ook hebben ze een vetorecht voor de begroting van de universiteit.

 

Dit jaar mogen ook de medewerkers stemmen voor de ondernemingsraad, de tegenhanger van de studentenraad. Die verkiezingen vinden eens in de drie jaar plaats en zijn gepland voor maandag 12 tot en met vrijdag 16 april. Medewerkers kunnen zich tot 15 maart kandidaat stellen.

 

In een eerdere versie van dit artikel stond abusievelijk dat er binnen de studentenraad geen meerderheid was voor de langere verkiezingsperiode. Dat is niet volledig correct, er was namelijk geen stemming over geweest.