Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ben Collins (Unsplash)
actueel

Zo maak je nieuwe vrienden – óók tijdens de lockdown

15 februari 2021 - 08:55

Online onderwijs zorgt voor een versterkt sociaal isolement en voor concentratie- en motivatieproblemen, blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Researchned. Mensen ontmoeten was nog nooit zo moeilijk als tijdens de coronacrisis. Ben je klaar met de gesprekken met je kat en heb je zin in nieuwe vrienden? Deze zeven suggesties helpen je op weg. 

1. Lockgenoten

Het is een chatkanaal, en daar is eigenlijk alles mee gezegd. Maar soms geldt: less is more. Op lockgenoten.nl kun je onbekenden leren kennen of gewoon je frustratie over de coronacrisis spuien via de chat. De chat is supersimpel vormgegeven en er zijn geen advertenties. Inloggen kan als man, vrouw of stel. Gebruik van de webcam is optioneel en een geregistreerd account is niet nodig. Liever een privégesprek? Dan kun je ook een geïsoleerd chatkanaal aanmaken, met een wachtwoord – voor het echte lockdowngevoel. ‘Dat neigt al snel naar daten,’ zei oprichter Vincent Schutte (54) in Het Parool. ‘Ik weet niet of dat in deze tijd de bedoeling is, maar het kan wel.’

Foto: William Krause (Unsplash)
Clubhouse

2. NMLK

NMLK – ofwel Nieuwe Mensen Leren Kennen – is naar eigen zeggen de ‘grootste activiteitensite van Nederland’. De website heeft duizenden leden en vrijwel dagelijks zijn er allerlei events, van Tibetaanse kookworkshops tot online het spel Weerwolven spelen of een cursus winterfotografie volgen. De website werkt met leeftijdsgroepen, bijvoorbeeld 20-35 jaar of 25-39 jaar, zodat je altijd iemand uit jouw leeftijdscategorie tegenkomt. Voor 5,50 euro per maand kun je meedoen aan alle evenementen en mag je ook zelf evenementen opstarten, maar aan sommige bijeenkomsten kun je ook gratis meedoen via Facebook. 

 

3. Clubhouse 

De app Clubhouse is – de naam zegt het al – een soort clubhuis met allerlei virtuele kamers (Rooms). Je kunt er meeluisteren met gesprekken, bijvoorbeeld over Netflix-series of over techupdates. Stap een kamer binnen en kijk waar anderen het over hebben – als je lid bent tenminste, want vooralsnog heb je voor Clubhouse een uitnodiging nodig (zoals voorheen ook bij sommige datingapps het geval was). Daarmee probeert Clubhouse de exclusiviteit te bewaren, want ook beroemdheden als Oprah, Drake en Mark Zuckerberg zouden op de app te vinden zijn. Clubhouse is alleen te gebruiken op iOS. Overigens werken Twitter en Facebook op dit moment naar verluidt hard aan een eigen variant van Clubhouse. 

4. UvA Walks

UvA Walks is een initiatief van een politicologiestudent om eenzaamheid onder studenten tegen te gaan. Via de site word je gekoppeld aan een andere UvA-student om de benen te strekken ergens in Amsterdam of omgeving. Ben je niet in de buurt, dan kun je je ook opgeven om telefonisch samen te ‘wandelen’. Folia maakte alvast een wandeling met student Julia Keyser (20, politicologie). ‘Het is een soort Tinder in real life, maar dan zonder het liefdesaspect.’

 

5. Penvrienden

Vind een vriend via de app Slowly of via website als penvrienden.nl (Nederlands) of penpal-gate.net (internationaal). Met internationale penvrienden kun je meteen de taal oefenen die je altijd al wilde leren. Op veel websites kun je contact leggen met mensen uit landen naar keuze en digitaal met je nieuwe vrienden corresponderen. De romanticus kan ook pen en papier pakken en postzegels likken voor echte brieven naar penvrienden. 

Foto: Disney+

6. Eet mee

Als je een hekel hebt aan alleen eten of gezellige etentjes mist, dan is Stichting Eet Mee een handig platform. De site koppelt mensen aan elkaar die nieuwe mensen willen ontmoeten door bij elkaar aan te schuiven. In tijden van corona organiseren ze gratis video-etentjes. Met een vragenlijst kun je aangeven of je mensen die dezelfde taal spreken, in dezelfde stad, van dezelfde leeftijd en met dezelfde interesses wilt ontmoeten.

 

7. Boeken- of filmclub

Tijd over met de avondklok voor een boek of een film in de loze uurtjes na negen uur? Start samen met anderen een boeken- of filmclub om met een hapje en een drankje te bespreken wat je hebt gelezen of gezien. Trommel nieuwe mensen op via Twitter, Instagram of Goodreads en prik een datum voor de eerst clubavond. Via Teleparty van Netflix of via de Groupwatch-functie van Disney+ is het zelfs mogelijk om gelijktijdig dezelfde film te kijken en te chatten.

 

(En als er helemaal niets voor je bij zit, kun je nog altijd deze petitie ondertekenen om ervoor te zorgen dat de UvA weer opengaat.)

 

Heb jij een andere manier om nieuwe vrienden te maken? Laat het ons weten in de comments hieronder.