Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
actueel

Fred Weerman stopt per 1 september als decaan geesteswetenschappen

Dirk Wolthekker,
11 februari 2021 - 12:32

Fred Weerman heeft vandaag in een vlogbericht (intranet) aangekondigd dat hij niet beschikbaar is voor een tweede termijn als decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Hoewel hij daar niet op in gaat stond zijn positie wel onder druk na twee zaken rond grensoverschrijdend gedrag op zijn faculteit.

‘We moeten juist op het punt van de sociale veiligheid een lerende organisatie zijn en nu bestuurlijk door kunnen zetten,’ zegt decaan Fred Weerman in zijn vlog. Die bestuurlijke continuïteit zal echter zonder hem zijn: Weerman geeft het decanaatstokje per 1 september door aan een ander. Wie dat zal zijn is nog niet bekend. Het UvA-bestuur zal de komende tijd op zoek moeten naar een opvolger. Weerman blijft aan de faculteit verbonden als hoogleraar Nederlandse taalkunde en gaat tot die tijd werken ‘aan wetenschappelijke projecten’.

 

Het was niet helemaal voor niets dat Weerman in zijn vlog inging op de sociale veiligheid aan de faculteit. Hij kreeg het afgelopen jaar op zijn faculteit met twee affaires rond grensoverschrijdend gedrag te maken: één bij Frans en één bij de master conservering & restauratie. Die kwesties had hij, volgens veel studenten althans, onvoldoende goed aangepakt, laat staan voorkomen. De facultaire studentenraad had dan ook al een negatief advies afgegeven voor een eventuele herbenoeming die komend voorjaar op de agenda zou komen.

 

Nog onlangs eisten de studentenraad en de Asva studentenunie zelfs zijn vertrek en adviesbureau Berenschot is nog bezig met een onderzoek naar de kwestie bij Frans. Weerman wacht de uitkomst niet af, hangt zijn bestuurlijke pet aan de wilgen en keert terug naar de wetenschap. Eigenlijk best logisch, zegt hij zelf.

 

Traditie

‘We hebben de bezuinigingen achter ons, plannen voor een nieuw onderzoekgebouw staan klaar, we kunnen weer investeren. Zo zijn we net begonnen met de werving van dertig nieuwe docenten,’ zegt hij in zijn vlog. Ook zegt hij zijn ‘persoonlijke doel’ van honderd vlogs ‘ruimschoots te hebben gehaald’. Bovendien zegt hij in een traditie te staan: zijn huid is van deze baan ‘erg dik’ geworden en daarom is het volgens hem goed te begrijpen dat de faculteit ‘een traditie van één termijn’ kent voor decanen.

 

Weermans voorgangers Frank van Vree, José van Dijck, Aafke Hulk en Karel van der Toorn stonden inderdaad alle vier gedurende één termijn (van vier of vijf jaar) aan het roer van de FGw. Weerman zegt dat hij een tweede termijn ‘sowieso ook niet had kunnen volmaken’ vanwege zijn emeritaat in 2024. Tot zijn vertrek als decaan zal hij zich ‘volop inzetten voor de bestuurlijke agenda van de faculteit,’ zegt hij.