Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jeroen Oerlemans (UvA)
actueel

Nationale Studentenenquête deze week van start

Dirk Wolthekker,
19 januari 2021 - 15:57

Vanaf deze week kunnen studenten in heel Nederland weer een oordeel vellen over hun opleiding en over de instelling waaraan ze studeren. Instellingen zijn sinds dit jaar wettelijk verplicht de enquête aan te bieden.

Wat vind je van de docenten, van de studiebegeleiding, van de studielast, van de medezeggenschap, van de studieroosters, van toetsing en beoordeling en wat vind je van afstandsonderwijs? Doe je voldoende wetenschappelijke vaardigheden op, wat vind je van de internationalisering? Het zijn maar een paar vragen en onderwerpen die aan de orde kunnen komen bij de Nationale Studentenenquête (NSE) die deze week van start gaat. Aan de UvA worden vanaf komende donderdag de vragenlijsten gemaild door het organiserende bedrijf Studiekeuze123. Jaarlijks doen er zo’n 270.000 studenten van wo en hbo mee aan de enquête. In 2019 waren dat er overigens slechts 94.000, want toen deden de hogescholen niet mee.

 

Kritiek

In 2018 ontstond wel kritiek op de NSE en met name op het organiserende bedrijf Studiekeuze123, kritiek die onder meer werd geuit door de UvA. De UvA vond toen dat zij weinig aan de resultaten had omdat studenten ervoor konden kiezen anoniem te antwoorden. Volgens Studiekeuze123 was dat een logisch gevolg van de invoering van een nieuwe privacywet (AVG). Die problemen waren in 2019 verholpen, omdat de UvA toen kon zien welke studies de studenten die aan de NSE meedoen volgen, aan welke faculteiten ze dat doen en aan welke graduate schools. Wel liep de uitslag dat jaar maanden vertraging op. In dat jaar vulde iets meer dan een kwart van de UvA-studenten het enquêteformulier in, vergelijkbaar met het jaar ervoor: 26,3 procent, respectievelijk 26,5 procent.

Hoeveel studenten mee zullen doen is moeilijk te voorspellen, al worden er bij wijze van incentive prijzen weggegeven aan studenten die de enquête invullen

Afgelopen jaar werd de NSE geannuleerd wegens de coronapandemie die uitbrak net op het moment dat de jaarlijkse enquête weer zou worden gehouden. Een jaar later heerst de pandemie nog steeds, maar het is kennelijk geen reden om de NSE opnieuw te annuleren, al zullen de resultaten vermoedelijk moeilijk vergelijkbaar zijn met voorgaande jaren nu de campussen leeg zijn en er vrijwel uitsluitend online onderwijs wordt gegeven. Maar ook daar kunnen studenten een opvatting over hebben. Hoeveel studenten mee zullen doen is ook moeilijk te voorspellen in deze tijd, al worden er bij wijze van incentive prijzen weggegeven aan studenten die de enquête invullen.

 

5 november

Volgens Studiekeuze 123 is de privacy gewaarborgd, waardoor ook is voldaan aan de AVG: de identiteit van deelnemende studenten is bij Studiekeuze123 niet bekend, al kan het bedrijf gedurende de looptijd van het onderzoek de antwoorden uit de vragenlijst koppelen aan het e-mailadres waarop iemand was uitgenodigd. Volgens Studiekeuze 123 is dit nodig omdat studenten tijdens de looptijd het recht hebben om hun persoonsgegevens te wissen of correcties aan te brengen. Dat kan alleen als het bedrijf ook het e-mailadres heeft bewaard. Studenten kunnen de enquête invullen tot 14 maart. Op vrijdag 5 november 2021 worden de e-mailadressen door Studiekeuze 123 gewist.