Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Teska Overbeeke (UvA)
actueel

Digitalisering is het sleutelwoord in UvA’s nieuwe visie

Dirk Wolthekker,
14 januari 2021 - 11:25

In haar nieuwe instellingsplan schetst de UvA de contouren voor de jaren twintig. Het is een ambitieus document waarin – mede door corona – digitalisering een sleutelwoord is. Maar er is meer. Inmiddels bekende termen als ‘open science’, ‘diversiteit’, ‘werkdruk’ en ‘samenwerking’ staan nadrukkelijk in het nieuwe Instellingsplan van de UvA dat op 1 januari is ingegaan en tot en met 2026 van kracht is.

Wetenschappelijke topkwaliteit over de volle breedte, interdisciplinariteit, digitalisering, uitmuntend en inspirerend onderwijs, versterkte externe samenwerkingen, het waarborgen van publieke waarden als duurzaamheid, inclusiviteit & diversiteit en een creatieve en flexibele berdrijfsinrichting. Het zijn een paar van de hoofdlijnen uit het nieuwe Instellingsplan (IP) ‘Inspiring Generations’, dat op 1 januari van kracht is geworden en de komende zes jaar leidraad zal zijn in de beleidsbeslissingen van de UvA.

 

Het zijn altijd ronkende marketingtitels die het omslag van de instellingsplannen van de UvA sieren. Tien jaar geleden ging ‘Oog voor talent’ van start (boodschap: wij spotten talent), daarna kregen we ‘Grenzeloos nieuwsgierig’ (boodschap: onze nieuwsgierigheid is oneindig) en nu ligt er dan ‘Inspiring generations’, boodschap: wij zijn er voor de nieuwe generatie. Het zijn stuk voor stuk wettelijk verplichte visiedocumenten die worden opgesteld na een uitgebreide consultatie binnen en met de academische gemeenschap. In de voorbereiding van het nieuwe IP, wat gemakkelijk een jaar kan duren, komt geleidelijk naar voren wat er zo’n beetje in een nieuw plan zal staan.

De UvA wil alternatieven gaan verkennen voor het bestaande systeem van hoor- en werkcolleges

Diversiteit

Vaak zijn dat variaties op het voorgaande plan, maar dit keer zit er toch een behoorlijk verschil in, om de eenvoudige reden dat de wereld in zes jaar tijd aanzienlijk is veranderd, evenals de UvA zelf: de coronacrisis, de urgentie van het klimaatprobleem, de Maagdenhuisbezetting, een sterke groei van het aantal internationale studenten. Elk Instellingsplan kent een tussentijdse evaluatie, waarbij al enigszins zichtbaar is waar het nieuwe IP naar toe gaat. Zo zei bestuurslid Jan Lintsen bij de herijking van het vorige plan, waarin diversiteit nog niet hoog op de agenda stond. ‘In de werving van onze studenten moeten we daar echt iets mee doen.’

 

Inmiddels gebeurt dat en zijn diversiteit en inclusiviteit belangrijk thema’s het nieuwe IP, al blijft altijd enigszins onduidelijk hoe zoiets dan handen en voeten krijgt, behalve dat het in personeelsplannen wordt gezet. In het plan wordt het aangekaart met de fraaie volzin: ‘Wij hebben de overtuiging, inzet én sensitiviteit van iedereen in onze universitaire gemeenschap nodig om onszelf en onze studenten voor te bereiden op participatie in een diverse wereld.’

 

Bühne

Vorig jaar februari, toen de eerste contouren van het nieuwe plan zichtbaar werden, zei collegevoorzitter Geert ten Dam al dat het plan ‘niet voor de bühne’ zou worden opgesteld. Met andere woorden: iedereen zou er bij worden betrokken. Door de hele UvA-gemeenschap te laten meepraten via denkmee.uva.nl – iets wat bij eerdere plannen niet gebeurde – kan het nu van kracht geworden plan vermoedelijk op meer draagvlak rekenen dan voorgaande plannen.

 

En wat wil dan die nieuwe generatie, waar het nieuwe plan zo duidelijk op koerst? Als het gaat om studenten gaat het bijvoorbeeld om intensiever en kleinschaliger onderwijs. Om dat te bereiken wil de UvA onder meer alternatieven gaan verkennen voor het bestaande systeem van hoor- en werkcolleges.

 

En wanneer het om medewerkers gaat: meer erkenning en waardering voor alle soorten van talent, waar dat in het verleden veel meer ging om het erkennen en waarderen van (vooral) onderzoektalent. Maar ja, hoe pak je dat aan? De UvA denkt dat dit kan door in sollicitatiecommissies ook mensen uit een andere discipline of faculteit te zetten en door het banenaanbod ‘concurrerender te maken voor talenten’. Maar wat is concurrerender? Een hoger salaris? Minder werkdruk? Betere carrièreperspectieven? Of alle drie? Het is afwachten hoe dat uitpakt. Maar dat geldt eigenlijk voor het hele nieuwe IP. Over drie jaar volgt een midterm review.