Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Gage Skidmore (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Hirsi Ali: ‘Cancel culture slechtste ideologische ontwikkeling van mijn tijd’

Wessel Wierda,
14 oktober 2020 - 19:00

Ayaan Hirsi Ali zette zich gisteren bij Room For Discussion af tegen de Black Lives Matter-beweging en de volgens haar verstrekkende cancel culture. Er volgde verrassend genoeg nauwelijks tegenwicht van de interviewers. ‘Diversiteitsquota zijn een roep om aandacht.’

Concurreren om de kijkcijfers met de landelijke corona-persconferentie lijkt voor het interviewplatform Room for Discussion nog een brug te ver. Een schamele veertig geïnteresseerden bekeken gisteren op Facebook het online interview met Ayaan Hirsi Ali. Dat vormt een breuk met de eerdere Room for Discussion-interviews met rechtse sprekers. Interviews met FvD-voorman Thierry Baudet en psycholoog Jordan Peterson leverden flinke bezoekersaantallen en media-aandacht op. Er heerste toen echter nog geen virus dat alle aandacht opslokte.

‘De ene helft is doodsbang om wat verkeerds te zeggen en de andere helft onderdrukt’
Ayaan Hirsi Ali

1969 Geboren in Mogadishu, Somalië

1992 Gevlucht naar Nederland

2001-2002 Medewerker wetenschappelijk instituut PvdA

2003-2006 Kamerlid namens de VVD

2006-heden Lid van conservatieve denktank American Enterprise Institute

2016-2019 Fellow Kennedy Government Project aan Harvard University

Cancel culture

Hirsi Ali oogt op het beeldscherm vastberaden en onverschrokken. Toch zegt ze op haar woorden te passen, terwijl dat precies hetgeen is wat ze zo hekelt aan de zogeheten cancel culture, waar ze recentelijk een manifest tegen tekende. Ze noemt het fenomeen ‘de slechtste ideologische ontwikkeling van haar tijd’. ‘De ene helft is doodsbang om wat verkeerds te zeggen en de andere helft onderdrukt.’ Ter illustratie komt ze met de zin: ‘Wauw, wat spreek jij goed Engels!’. Volgens Hirsi Ali wordt zelfs zo’n banale uitspraak tegenwoordig racistisch opgevat. Vervolgens word je dan als racist bestempeld en kom je nooit meer aan een baan, aldus Hirsi Ali.

 

Over de Black Lives Matter-beweging is ze stellig, maar behoudt ze de nuance. ‘Ik ontken niet dat er racisme in de VS is, maar we leven niet meer in 1960. De dingen zijn beter geworden: Barack Obama is nota bene president geworden. Bovendien doen Nigeriaanse en Indiase mensen het sociaaleconomisch gezien gemiddeld beter dan witte mensen in de VS. De Black Lives Matter-beweging wil het systeem van de VS niet hervormen, maar ontmantelen. Dat is schadelijk.’ Ze eindigt haar relaas toch met een positieve noot over de beweging: ‘Toch hebben ze eveneens bewustwording gekweekt over structureel racisme, want we leven in de Westerse wereld natuurlijk niet in een utopie.’

‘Wat een professor op de universiteit zou moeten bewerkstelligen: een constant verbaal conflict’

Safe spaces

Vervolgens kwam Hirsi Ali met een paar oneliners over onderwerpen die normaal gesproken een verhit debat zouden opleveren, maar nu weinig tegenwicht kregen van de interviewers en het online publiek. Op de vraag van interviewer Thijs Römelingh over wat zij vindt van het D66-plan om diversiteitsquota in te stellen, was ze relatief kort: ‘een roep om de aandacht van stemmers te krijgen’. Over ‘safe spaces’ op universiteiten: ‘het meest belachelijke idee aller tijden’. Dat laatste staaft zij als echte liberaal aan de hand van gedachtegoed uit John Stuart Mill’s On Liberty. ‘Alleen door je telkens mentaal onveilig en uitgedaagd te voelen, word je een kritische denker. Wat een professor op de universiteit dus zou moeten bewerkstelligen is een constant verbaal conflict,’ aldus Hirsi Ali.

 

Eerder in het interview sprak Hirsi Ali al over conflict in een politieke context. In haar huidige thuisland, de VS, draait volgens haar alles om conflict. Het Nederlandse politieke stelstel staat daar diametraal tegenover, zegt ze. Wat haar opviel in haar tijd als parlementariër was dat er tijdens de Paarse kabinetten van Wim Kok nauwelijks conflicten waren tussen de politieke partijen in Nederland. ‘Soms was het net alsof er problemen werden bedacht,’ zegt Hirsi Ali lachend. Als verklaring daarvoor noemt zij het poldermodel: het politieke systeem in Nederland is volgens Hirsi Ali gebaseerd op het zoeken naar een compromis. Illustratief daarvoor is de coalitievorming na de verkiezingen, het is in Nederland geen ‘winner takes it all’.

 

Drive

Als afsluiter annex verrassing krijgt Hirsi Ali een ingezonden video te zien van haar voormalige VVD-collega Neelie Kroes. ‘Je drive, optimisme en dromen waren inspirerend. Er is er maar één zoals jij. Ik hou van je!’ aldus Kroes. Het tovert een brede lach op het gezicht van Ayaan Hirsi Ali.

Lees meer over