Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Wolthekker
actueel

Crea Café wordt take-away, Oerknal en Academische Club op slot

Dirk Wolthekker,
14 oktober 2020 - 16:55

De maatregelen die de regering dinsdagavond aankondigde hebben verstrekkende gevolgen voor de horeca, ook aan de UvA. De uitbaters proberen er het beste van te maken, zoals Crea-baas Dennis van Galen. ‘Crea take-away, voor het betere broodje en kwaliteitskoffie.’

Schuifpui open, jas aan en straks als het echt koud wordt misschien handschoenen aan om koffie, thee, soep en tosti’s over de counter aan te reiken aan klanten. Dat is het nieuwe corona-scenario van het Crea Café, dat evenals de rest van de Nederlandse horeca vanaf vanavond tien uur moet sluiten. Maar niet getreurd, want Crea goes take-away!

 

Crea-baas Dennis van Galen heeft geen zin om bij de pakken neer te zitten en maakt van het Crea Café een tijdelijke meeneem-hotspot, naar eigen zeggen ‘voor het betere broodje en kwaliteitskoffie, geopend van tien tot vijf’. De schuifpui aan de gracht gaat open, counter erin en de verkoop kan starten, overigens zonder terras. Van Galen: ‘Er is mij heel veel aan gelegen om hier op de Roeterseilandcampus een leefbare sfeer te houden. In maart en april was het een hele doodse boel, dat wil ik nu voorkomen. We zijn niet voor één gat te vangen.’

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Dirk Wolthekker
De schuifpui van Crea wordt het uitgiftepunt van de Crea take-away

Maatschappelijk wenselijk

Naast het horeca-gedeelte biedt Crea ook een scala aan creatieve cursussen aan. ‘Die kunnen fysiek of online allemaal doorgaan,’ zegt Van Galen. Hij voelt zich daarbij nota bene gesteund door de regering. ‘Het kabinet heeft theater, dans en muziek als maatschappelijk wenselijk bestempeld.’ Inmiddels is in de patio achter het hoofdgebouw van Crea een wintervaste registratiepost (zie foto boven) gebouwd, waar studenten de wacht houden en zorgen dat cursisten zich aanmelden en registeren voordat ze aan de cursusavond beginnen.

‘Tien procent van onze jaaromzet komt uit de inkomsten van het café. Dat is ongeveer zeven ton’

Oerknal

Op Science Park is USC-directeur Theo van Uden beduidend minder goed gestemd. ‘Ons Eetcafé Oerknal was al gesloten en blijft voorlopig gesloten, want het hoort bij een sportlocatie en cafés die daartoe behoren moesten eind september al dicht.’ Afgezien van het gebrek aan gezelligheid en reuring kost de sluiting van het café ook goud geld. Van Uden: ‘Tien procent van onze jaaromzet komt uit de inkomsten van het café. Dat is ongeveer zeven ton. Maar de kosten lopen door. Een deel van de personeelslasten wordt vergoed door de overheid, maar de huisvestingskosten gaan gewoon door: wij moeten huur betalen aan de UvA, maar omdat we een aan de UvA gelieerde instelling zijn, ga ik ervan uit dat de UvA haar verantwoordelijkheid neemt. Ik hou er rekening mee dat deze situatie in elk geval tot het eind van dit kalenderjaar blijft zoals zij nu is.’

 

De sporthallen die het USC exploiteert mogen voor een deel ook niet meer gebruikt worden voor zogenoemde contactsporten en het reserveringssysteem zal strikter worden gehanteerd, vertelt Van Uden. ‘De voetbalcompetitie, basketbal, squashen. Het zit er voorlopig niet meer in. Tennissen kan wel, maar alleen enkelspel. Dubbelen kan niet meer en padel kan ook niet meer. Ik denk dat bootcamp en loopgroepjes van vier ook lastig gaan worden.’ Wat kan nog wel? ‘Individueel fitnessen. Maar het reserveringssysteem dat we daar nu al voor hanteren zal strikter worden gehanteerd, want er mogen maximaal dertig sporters in een zaal. Kleedruimtes en douches zijn geslotenZie hier de corona-updates van het USC.’.

‘De onderaannemers verdienen met hun foodtrucks geen dubbeltje’

Academische Club dicht

Cateraar Cirfood ziet al maanden bijna geen klanten meer in de cateringoutlets van de UvA en als dat zo doorgaat zal dit ook nog maanden zo blijven: de restaurants zijn alleen open als take-away, maar er komt bijna geen kip. Niettemin blijven de locaties wel open, zegt districtsmanager Cirfood Liesbeth Nijhuis.

 

Vermoedelijk gaat de cateringlocatie in het Maagdenhuis wel dicht omdat er geen droog brood meer te verdienen is, vertelt ze. ‘Er komen daar geen studenten, maar alleen medewerkers. Van hen werken er naar schatting nog vier à vijf in het Maagdenhuis, de rest werkt thuis. We voeren nog overleg over een eventuele sluiting van die locatie.’ De Amsterdamse Academische Club gaat zeker dicht. Nijhuis: ‘Die beschouw ik vooral als horeca en niet als catering. En omdat de horeca dicht moet, gaat de club ook dicht.’

 

De foodtrucks, die als onderaannemers eerder binnen op de cateringlocaties hun eigen kostje bij elkaar scharrelden (en daarvoor een fee betaalden aan Cirfood), zijn al lang geleden vertrokken, maar een paar week geleden mochten ze buiten op de campus hun trucks weer opstellen, maar dat alternatief lijkt mislukt. Op de REC stonden er aanvankelijk drie, nu nog één. Nijhuis: ‘Ze verdienen geen dubbeltje.’