Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

24-jarige man beroofd vlakbij studentencampus in Diemen

Sterre van der Hee,
16 september 2020 - 12:36

Een 24-jarige man is afgelopen maandag beroofd op het Reigerpad in Diemen, vlakbij de studentenwoningen van onder andere OurCampus en metrostation Diemen-Zuid. Hij moest onder bedreiging van een mes zijn persoonlijke eigendommen afstaan. 

De man liep vanaf de Dalsteindreef (hier op de kaart) in de richting van het Reigerpad. De verdachte overviel hem van achteren en rende vervolgens weg in de richting van studentencampus OurCampus en metrostation Diemen-Zuid. De politie doet onderzoek naar het incident en zoekt getuigen.

 

De D- en E-buurt in Amsterdam Zuidoost, waar ook onder andere de Spinozacampus met bijna 1.200 studentenwoningen gevestigd is, zijn regelmatig doelwit van criminele activiteiten. Zo vloog vorig jaar een kogel door de ruit van een studentenhuis en werd een student in 2018 bedreigd met een pistool en een mes in de buurt van het Reigerpad. Internationals die hun huisvesting door de UvA kregen aangeboden waren boos en zeiden ’s avonds niet naar buiten te durven. 

 

(Lees verder onder de video over Steven die in 2018 werd overvallen in de D-buurt)

 

 

Veiligheidsgevoel

Studentenhuisvester Duwo stelde daarentegen dat veiligheidsgevoel subjectief is. ‘Studenten vinden het minder ernstig om in het Vondelpark overvallen te worden dan hier,’ zei een woordvoerder. ‘Er zijn ook andere gebouwen in de stad waar dingen gebeuren. Als we overal 24-uurs-beveiliging moesten neerzetten, denk ik niet dat studentenhuisvesting nog betaalbaar is.’ Vorig jaar plaatste de UvA zeker 96 internationals in woningen op de Spinozacampus. 

 

Op de Veiligheidsindex van de gemeente Amsterdam scoorde de D-buurt in april van dit jaar (laatste meting) indexcijfer 122, de E-buurt 118. Ter vergelijking: het gebied rond Burgwallen-Oude Zijde in het Centrum scoort 180, het Museumkwartier 83. Op onveiligheidsbeleving scoren de wijken in Zuidoost relatief een stuk hoger: de D-buurt krijgt cijfer 125, de E-buurt cijfer 112. Het gebied rond Burgwallen-Oude Zijde krijgt indexcijfer 109, het Museumkwartier scoort een 69.