Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

UvA’ers terug in heropende panden BG-1 en BG-2

Dirk Wolthekker,
14 september 2020 - 16:56

Twee weken nadat de UvA-kade op de hoek van de Grimburgwal en de Oudezijds Voorburgwal instortte, mochten de medewerkers vandaag weer terug in de aanpalende gebouwen BG-1 en BG-2.

Medewerkers van de gebouwen BG-1 en BG-2, waarin onder meer de opleidingen mediastudies en archeologie gehuisvest zijn, mochten vandaag weer terug naar hun werkkamers, overigens met inachtneming van de coronaregels. Erg druk was het dus niet in de panden: thuiswerken blijft het parool. Intussen is de UvA in samenwerking met de gemeente bezig met een onderzoek naar de precieze oorzaak van het instorten van de kade Wethouder Sharon Dijksma liet twee weken geleden weten dat het mogelijk zou gaan om een zogenoemd sinkhole. Anderen vermoedden dat rondvaartboten de schuldigen zijn doordat hun schroef bij het nemen van de bocht in de gracht zand onder de kade zou wegzuigen. Ook werd niet uitgesloten dat de jarenlange verbouwingen van BG-1 en BG-2 een rol hebben gespeeld bij het instorten van de kade.

Patricia Lulof is ‘heel blij’ dat ze terug mag komen

Bushuis

Maar het directe gevaar voor instorting van panden of ander onheil is kennelijk geweken. ‘Ik ben heel blij dat we terug mogen komen,’ zegt archeoloog Patricia Lulof, wetenschappelijk directeur van het 4D Research Lab, terwijl ze haar fiets stalt voor de ingang van BG-1. In de stuurmand van haar fiets computerkabels en een toetsenbord. ‘Een ongelukkiger moment voor de evacuatie was niet denkbaar geweest,’ zegt ze. ‘We werken mee aan een tentoonstelling die binnenkort begint in het Joods Historisch Museum en we liepen tegen allerlei deadlines aan. Precies op dat moment stortte de kade in en moesten we het pand evacueren.’ Wat volgde was een stressvolle verplaatsing van allerhande elektronisch materiaal naar het Bushuis. ‘Daar moesten onze 3D-modelleurs verder werken en ze werken daar nu maar totdat de voorbereidingen afgerond zijn. Ondertussen ben ik blij weer hier aan de slag te kunnen.’ Vanaf komende donderdag 17 september is de onderwijsbalie ook weer terug in BG-2.