Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Maureen Blankestijn
actueel

Oorzaak instorting kade nog onduidelijk, panden blijven dicht

Maureen Blankestijn,
3 september 2020 - 15:46

Te midden van de drukte van de fluorescerend gele vestjes, een duiker en veel nieuwsgierige Amsterdammers bij de verzakte kade van de Grimburgwal blijft een eenduidig antwoord over de oorzaak van de verzakking uit. 

Het onderzoek naar de oorzaak van het instorten van de Grimburgwalkade van afgelopen dinsdag is nog in volle gang laat de UvA op haar site weten. Bij de kade is te zie hoe er druk wordt gemeten van alle hoeken met camera’s op statieven en rondgelopen met klembordjes. Tussen het drijvend afval zwemt een duiker in vol ornaat vlak langs de verzakte kade en de ganzen, die van niks gek opkijken. Maar ook de mensen ter plaatse kunnen niet meer vertellen dan dat ze alleen nog de schade aan het inspecteren zijn. Over vermoedens van de omvang van de schade, en de benodigde duur van herstelwerkzaamheden wil de UvA ook nog niks kwijt.

Duiker bij Grimburgwal

Kade was al afgesloten

Of de verzakking is veroorzaakt door de werkzaamheden aan de kade in mei wordt ook nog onderzocht. Wel is inmiddels duidelijk dat de kade al een tijdje afgesloten was nadat de UvA in augustus concludeerde dat de dit voorjaar vernieuwde bestrating deels was verzakt.

 

De panden BG1 en BG2 zijn uit voorzorg gesloten en blijven dat in ieder geval tot en met volgende week. Uit het monitoren van de gebouwen moet eind deze week blijken of de verzakking ook effect heeft op de panden aan de kade. Het onderwijs dat gepland stond in BG1 en BG2 is verplaatst naar andere UvA-locaties en de UvA-medewerkers moeten voorlopig vanuit huis werken. De Onderwijsbalie van de Faculteit der Geesteswetenschappen is voorlopig verplaatst naar het P.C. Hoofthuis.

 

Dit bericht is op vrijdag 4 september aangepast toen bleek dat de UvA-panden aan de Grimburgwal langer gesloten bleven.

Lees meer over