Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wouter van der Wolk (UvA)
actueel

UvA zakt een paar plaatsen op Times Higher Education Ranking

Henk Strikkers,
2 september 2020 - 13:21

De UvA staat dit jaar op plek 66 van de Times Higher Education World University Ranking. Dat is vier plekken lager dan vorig jaar. Wageningen blijft op plek 62 de hoogstgenoteerde Nederlandse universiteit.

Er is weinig goed nieuws voor de Nederlandse universiteiten op de ranking. Alle universiteiten die in de top-100 staan moeten een paar plaatsen inleveren, of blijven op dezelfde plek staan. Enkel de Vrije Universiteit en de Universiteit Maastricht boeken winst. Phil Baty, de redacteur die de ranglijst opstelt, waarschuwde daar vorig jaar al voor: ‘the direction of travel is concerning’.

De ranglijst van het Britse vakblad Times Higher Education is vooral gebaseerd op citatiescores van wetenschappers en reputatieonderzoek. Daarbij wordt wetenschappers gevraagd welke universiteiten in hun vakgebied het best zijn. De THE Ranking is, samen met de Shanghai Ranking en de Quacquarelli Symonds Ranking, de meest invloedrijke academische ranglijst.

 

Kritiek

Er is veel kritiek op de methodologie van ranglijsten, omdat ze onderwijskwaliteit op een dubieuze manier zouden meten en vooral zouden kijken naar de kwantiteit van publicaties en niet naar de kwaliteit. Bovendien zouden ze kleine verschillen tussen universiteiten opblazen en groter laten lijken.

Lees meer over