Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Humanities Rally
actueel

Humanities Rally protesteert met post-its tegen 'metoo-zaken UvA'

Sterre van der Hee,
10 juli 2020 - 14:58

Actiegroep Humanities Rally heeft vrijdagmiddag een post-itactie gehouden om aandacht te vragen voor in hun ogen 'onbehandelde metoo-meldingen'. Vorige week bleek uit onderzoek van Folia dat in 2016, 2017 en 2018 slechts 5 formele klachten over grensoverschrijdend gedrag werden ingediend, terwijl 248 meldingen bij vertrouwenspersonen waren gedaan.

Humanities Rally plakte daarom 248 gele en 5 rode post-its op een deur bij de kamer van het College van Bestuur (CvB) van de UvA op het Roeterseiland. ‘Het klachtensysteem werkt niet’, zegt student Luana Lenz (filosofie), een van de actievoerders, in een toelichting. ‘Bij de metoo-zaak bij arbeidsrecht had het CvB al wakker moeten worden. Nu het nieuwe schandaal is opgedoken bij conservatie & restauratie blijkt dat de UvA nog steeds niet weet hoe ze met deze meldingen moet omgaan.’ De activisten willen het CvB daarom herinneren aan de onbehandelde meldingen, zegt Lenz. ‘Dan kunnen ze er iets mee doen en kunnen slachtoffers eindelijk rechtvaardig worden behandeld.’ 

 

Uit onderzoek van Folia bleek vorige week dat in 2016, 2017 en 2018 welgeteld 5 formele klachten over grensoverschrijdend gedrag aan de UvA werden ingediend door studenten of medewerkers die eerder daarvan melding hadden gemaakt bij de vertrouwenspersoon. Er waren in die jaren 248 meldingen. Studenten melden het vaakst verbale seksuele intimidatie en pestgedrag, terwijl medewerkers het vaakst pestgedrag en verbale agressie melden.