Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mats van Soolingen
actueel

‘Minister erkent barrières binnen het huidige leenstelsel onvoldoende’

Marleen Hoebe,
6 juli 2020 - 14:36

Minister Van Engelshoven stelt na nieuw onderzoek naar het huidige leenstelsel dat ‘het stelsel over de breedte goed functioneert’. Maar de Landelijke Studentenvakbond, FNV Young & United en het Interstedelijk Studenten Overleg maken zich zorgen over torenhoge studieschulden, meer kansenongelijkheid en onvoldoende informatievoorziening.

Per 1 september 2015 werd de basisbeurs afgeschaft en werd het huidige leenstelsel ingevoerd. Uit nieuw onderzoek van onderzoeksinstituut ResearchNed blijkt dat dit stelsel geen grote veranderingen in de toegankelijkheid van het hoger onderwijs heeft gebracht. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) nam dit mee in haar brief aan de Tweede Kamer. Ze zegt: ‘We zien dat het stelsel over de breedte goed functioneert, maar de dalende doorstroom vanuit het mbo is een zorgpunt. Het nu lopende onderzoek moet aantonen in hoeverre het studievoorschotHet huidige leenstelsel wordt ook wel het studievoorschot genoemd. hier een oorzaak van is.’

 

Hoge studieschulden

Het onderzoek van ResearchNed laat verder zien dat de verwachting dat studenten vaker gaan lenen en ook meer lenen door dit nieuwe stelsel klopt. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United maken zich daar zorgen over. Volgens hen zal waarschijnlijk ongeveer de helft van de studenten hun studie afronden met een studieschuld boven de € 20.000. En de helft van die studenten gaat misschien zelfs met een studieschuld van meer dan € 40.000 afstuderen.

 

LSVb-voorzitter Lyle Muns: ‘Het wordt nu pijnlijk zichtbaar dat het leenstelsel leidt tot torenhoge studieschulden. Een snelle afschaffing van het leenstelsel en invoering van een schuldenvrije basisbeurs is noodzakelijk.’

‘Een snelle afschaffing van het leenstelsel en invoering van een schuldenvrije basisbeurs is noodzakelijk’

Meer kansongelijkheid

Ook zijn de LSVb en FNV Young & United bang dat het huidige leenstelsel voor meer kansenongelijkheid gaat zorgen omdat de aanvullende beurs onvoldoende compenseert voor studenten uit gezinnen met middeninkomens of lagere inkomens.

 

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) deelt de zorgen van de LSVb en FNV Young & United. De studentenorganisatie schrijft in een persbericht dat minister Van Engelshoven ‘de vele barrières binnen het stelsel onvoldoende erkent’. Ook zou de informatievoorziening over studieleningen ontoereikend zijn, waardoor studenten misschien forse leningen aangaan zonder dat ze de consequenties daarvan goed beseffen.