Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Gillissen (UvA)
actueel

UvA hield vorig jaar meer dan twintig miljoen euro over

Henk Strikkers,
6 juli 2020 - 09:30

De UvA had vorig jaar een overschot van 22,2 miljoen euro. Dat wordt onder meer veroorzaakt doordat de universiteit maar de helft van de opbrengsten van het leenstelsel heeft uitgegeven. Ook gaf de universiteit minder uit aan personeel omdat het moeilijk was ‘om goede wetenschappers aan te trekken en vacatures te vervullen.’

De UvA verwachtte vorig jaar quitte te spelen, maar in plaats daarvan had de universiteit een overschot van 22,2 miljoen. Dat is het grootste overschot van de universiteit sinds 2010. In het jaarverslag geeft de UvA daarvoor vier verklaringen: lagere personeelskosten dan gepland, het niet volledig besteden van sectorplanmiddelen en het niet volledig besteden van de opbrengsten van het leenstelsel, en hogere inkomsten uit contractonderzoek.

 

Opbrengsten leenstelsel

De UvA had vorig jaar ongeveer 7,8 miljoen euro te besteden aan opbrengsten van het leenstelsel, maar daarvan bleef meer dan de helft op de plank liggen. Op centraal niveau (94,8 procent), op de bètafaculteit (58,2 procent), bij geneeskunde (48,5 procent), en bij geesteswetenschappen (42,7 procent) bleven grote bedragen liggen.

 

(Lees verder onder de infographic)

Daar komt nog bij dat van het restant van de studievoorschotmiddelen van vorig jaar ook minder dan de helft werd uitgegeven. De bètafaculteit en de Faculteit Geneeskunde gaven daar zelfs geen enkele euro van uit. De overgebleven budgetten worden toegevoegd aan het budget voor volgend jaar.

 

Tijdrovend

Een woordvoerder van de UvA geeft aan dat de universiteit heeft gekozen voor ‘een zorgvuldig, uitgebreid en intensief proces, waarbij de faculteiten eigen plannen ontwikkelden en de medezeggenschap nauw betrokken was. Een dergelijk zorgvuldig proces, waarbij iedereen het op proces en inhoud eens wordt, kost tijd.’ Hij vervolgt: ‘Daarnaast blijkt ook dat het de faculteiten veel tijd kost om de middelen daadwerkelijk te besteden.’

‘Het blijkt dat het de faculteiten veel tijd kost om de middelen daadwerkelijk te besteden’

De UvA gaat de faculteiten de komende tijd goed in de gaten houden, vertelt de woordvoerder. ‘We hebben monitoring ingericht voor de kwaliteitsafspraken, waardoor we per kwartaal de realisatie van de begroting volgen en dit ook in alle overleggen met de faculteiten geagendeerd staat.’

 

Sectorplan

De UvA hield niet alleen geld over van de opbrengsten van het leenstelsel, maar ook van de zogenoemde sectorplannen. Dat zijn subsidies van het rijk voor onderzoek in de verschillende vakgebieden. De UvA kreeg eind vorig jaar een aantal miljoenen uit die sectorplannen, en daarvan werd 3,5 miljoen euro nog niet uitgegeven.

 

Ten slotte werd er meer geld binnengehaald uit contractonderzoek. Al die factoren zorgen ervoor dat de UvA ruim 22 miljoen euro meer binnen kreeg dan ze uitgaf. Opvallend genoeg haalde de UvA drie van die vier redenen vorig jaar ook aan om haar overschot, met 4,5 miljoen euro fors minder dan nu, te verdedigen. Destijds ontstond dat overschot volgens de universiteit ook doordat het moeilijk was om personeel aan te nemen, doordat slechts een deel van de studievoorschotmiddelen werd uitgegeven, en doordat er hogere contractinkomsten waren.

Lees meer over