Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
actueel

Demonstranten eisen ontslag UvA-bestuur, decaan en diversity officer

Henk Strikkers,
19 juni 2020 - 18:59

Zo’n 200 tot 250 studenten en docenten, allen met mondkapje, waren vanmiddag bijeen om te demonstreren voor een veilige universiteit en tegen grensoverschrijdend gedrag aan de UvA. De woede over het grensoverschrijdend gedrag van een geesteswetenschappendocent leek nog niet bekoeld.

‘Geert ten Dam resign, Karen Maex resign, Jan Lintsen resign, Fred Weerman resign, Anne de Graaf resign, Jacqueline Schoone resign,’ zegt student Tarim van het Diversity Forum. Een applaus stijgt op. De afsluiter van de toespraak lijkt tekenend voor de stemming bij het protest waarbij zo’n 200 tot 250 demonstranten, merendeels student, rustig en op anderhalve meter afstand in het zonnetje op de Roeterseilandcampus zitten. Het is de hoogste tijd dat er echt iets gebeurt, want de UvA kan niet terug naar normaal, zo is de mening van de aanwezigen.

 

Te lang beschermd

Dat schrijven ook twee studenten die anoniem meewerkten aan het NRC-artikel en wier brieven door Luana Lenz van Humanities Rally worden voorgelezen. Zij vinden dat de UvA te docent te lang heeft beschermd, en dat hun meldingen en klachten onvoldoende serieus zijn genomen. ‘De reactie van de UvA op het stuk in NRC voelde als een aanval,’ zo spreekt de Lenz de woorden van de studenten uit.

 

Een thema dat deze middag opvallend vaak terugkomt is het functioneren van de diversity officer, die in de zaak rond deze specifieke docent geen prominente rol speelde. Toch is de kritiek op Anne de Graaf niet van de lucht. Haar beleid zou ‘geen werkelijk effect’ hebben en zij kan, volgens enkele sprekers, klaarblijkelijk geen rol spelen in het sociaal veiliger maken van de UvA. Bovendien zou ze onvoldoende werk maken van het implementeren van het diversiteitsrapport van Gloria Wekker uit 2016.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Sara Kerklaan
Een ordehandhaver tijdens het protest

Ook ombudsfunctionaris Jacqueline Schoone moet het meermaals ontgelden. Die ombudsfunctionaris, na de zaak rond de vertrokken hoogleraar arbeidsrecht bijkans als panacee omarmd, zou studenten in deze zaak in de kou hebben laten staan. ‘I notice that the style at the UvA is very open, that people are open to advice, and that problems are acknowledged,’ zo citeerde Linda Duits een interview met Schoone eerder dit jaar. ‘Are you kidding me? This is the same person who decided in December that there was no case at the master Conservation and Restoration.’

Rustig vertrek

De sluiting van alle panden op Roeterseiland en de aanwezigheid van een tiental agenten te fiets deed vermoeden dat de politie en de UvA rekening hielden met een scenario als in 2018, toen studenten na een protest weigerden te vertrekken. Ze werden uiteindelijk door de politie van het veld afgehaald. Dat bleek onnodig. Al vrij snel na de speeches vertrokken de luisteraars in kleine groepjes.