Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Screenshot Uur van het Onderwijs met links presentator Mariska Min en rechts rector Karen Maex
actueel

Bekendmaking docenten van het jaar: ‘Je microfoon staat nog uit’

Maureen Blankestijn,
28 mei 2020 - 18:23

Andrea Weihrauch, Alex de Koter, Bart Wallet, Myrna Roks, René Smits en Sharon Klinkenberg zijn de facultaire docenten van het jaar. De winnaars verschenen in plaats van op een podium één voor één op het scherm van ruim tweehonderd deelnemers van de webinar, gevolgd door daverend applaus van een bandje. ‘Graag Zoom-applaus voor de winnaars van 2020.’

Normaal gesproken zou vandaag in de Aula de UvA Docent van het Jaar 2020 bekend gemaakt worden uit zeven genomineerden, een van iedere faculteit. Door de coronacrisis werd die bekendmaking verdaagd naar het najaar. In plaats daarvan werden er vandaag zes facultaire winnaars bekend gemaakt, alleen de geneeskundefaculteit deed nu niet mee.

 

Applaus

Terwijl iedereen langzaamaan de webinar binnenstroomt staat er een rustgevend liftmuziekje op en zit moderator Mariska Min met koptelefoon op klaar, en heet ons welkom. Na een ietwat stroeve start die typisch is voor Zoom speecht rector magnificus Karen Maex over de veerkracht van de docenten die applaus verdienen. Een opmerking die toen nog als ironisch aanvoelde.

Allemaal hebben ze dezelfde tip: investeer je tijd in het begrijpen van je studenten

Nadat docent psychobiologie Julia Dawitz een presentatie houdt over haar vallen en opstaan in het lesgeven tijdens corona, worden dan eindelijk de winnaars bekendgemaakt. Een voor een worden ze op Zoom naarvoren geroepen door Karen Maex.

 

Bij de Faculteit Economie & Bedrijfskunde komt uit de 73 genomineerden Andrea Weihrauch als winnaar uit de bus. Ze wordt omschreven als een docent die weet te motiveren vanwege haar empathie en enthousiasme. ‘Haar vak wordt omschreven als lichtpunt tijdens de crisis en mind blowing,’ vertelt Maex.

 

Dialoog met studenten

Historicus Bart Wallet valt bij de Faculteit der Geesteswetenschappen in de prijzen vanwege zijn ‘uitmuntende kennis’ en ‘relativerende ironie’. En ‘hij is er’ ook nog bij en heeft als tip aan alle docenten ‘de dialoog met studenten’ aan te blijven gaan om ze uit te kunnen dagen.

‘Ik zit hier gewoon in mijn T-shirt de Zoom-applaus knoppen te bedienen’

Na daverend Zoom-applaus volgt de winnaar van de rechtenfaculteit: René Smits. De docent recht van economische en monetaire unie is de winnaar van de 484 genomineerden en wordt omschreven als ‘het symbool van de perfecte intellectueel’. Mariska Min moet hem er op wijzen dat zijn microfoon nog uit staat als Smits zegt ‘diep onder de indruk’ te zijn, en zijn studenten bedankt voor hun stem.  

 

Achter de schermen

De vierde docent van het jaar zit achter de schermen bij de Zoombijeenkomst en wordt overvallen door de winst. Het is Sharon Klinkenberg, docent statistiek bij psychologie. ‘Ik zit hier gewoon in mijn T-shirt de Zoom-applaus knoppen te bedienen en te zweten zodat alles wel in goede banen wordt geleid. Wat hebben jullie dat goed stil weten te houden.’

 

Verder ontvangt Myrna Roks als winnaar van tandheelkundefaculteit Acta de titel vanwege haar ‘organisatorische inzet’ en het zijn van een ‘leuk en enthousiast mens’. Ten slotte komt bèta-winnaar Alex de Koter (sterrenkunde) breed lachend in beeld om zijn studenten te bedanken. En allemaal hebben de geroemde docenten dezelfde tip: investeer je tijd in het begrijpen van je studenten, want zij zijn de enige die je een goede docent kunnen maken.

Lees meer over