Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: CSR
actueel

Veertien partijen doen mee aan verkiezingen voor studentenraad

Dirk Wolthekker,
15 mei 2020 - 09:26

Vijf partijen strijden om de direct gekozen zetels in de Centrale Studentenraad. Dat blijkt uit de kandidatenlijsten voor UvA’s studentenraadsverkiezingen. Er zijn vier nieuwkomers: Leef, Pacta, 020Together en een heuse Anti-coronapartij.

Wat de Anti-coronapartij precies kan en wil uitrichten zullen we de komende weken vernemen, wel is alvast bekend dat de partij één kandidaat heeft opgesteld en dat is een oude bekende uit de medezeggenschap: filosofiestudent Tammie Schoots. Ze dingt namens haar eenvrouwspartij mee naar een zetel in de centrale studentenraad (CSR) en in de facultaire studentenraad van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). Een paar jaar geleden was Schoots kortstondig voorzitter van Asva, maar het bestuur waar ze in zat viel ‘door spanningen’ uit elkaar. Ze stond ook al eens op de lijsten van UvASociaal en de inmiddels opgeheven partij De Decentralen. Naast de Anti-coronapartij doen voor de CSR ook de partijen UvASociaal, Slaafs, Inter en De Vrije Student mee. Vijf partijen dingen zo mee naar zeven directe zetels in de CSR.

Na de deadline bleek dat de lijsten van Inter niet in de inbox van het centraal stembureau zaten, maar de partij mag toch meedoen

Geneeskunde

Opvallend is dat bij de Faculteit voor Geneeskunde de hegemonie van de lijst van studievereniging MFAS wordt uitgedaagd door een nieuwe partij, namelijk partij Leef. Ook de coassistenten, die een eigen kiesdistrict vormen binnen de studentenraad van geneeskunde, hebben meerdere partijen opgesteld: naast MFAS doen ook twee nieuwkomers mee, namelijk Leef en Inter.. Voor de duidelijkheid: dat is een andere partij dan het Inter dat op centraal niveau en aan de FEB en bij PPLE meedoet.

 

Aan Acta doet, zoals meestal, maar één partij mee, namelijk de partij Kies Acta. Niettemin loont het de moeite voor tandheelkundestudenten om te gaan stemmen, want er zijn meer kandidaten dan zetels, waardoor het mogelijk is de samenstelling van de raad te beïnvloeden door het uitbrengen van een voorkeurstem. De studentenraad van Acta heeft acht zetels voor twaalf kandidaten.

Deze partijen doen mee

Centrale Studentenraad: Anti-coronapartij, Inter, Slaafs, UvASociaal, De Vrije Student.

Geesteswetenschappen: Anti-coronapartij, TOF, De Vrije Student.

Economie & Bedrijfskunde: Inter, List Sefa, UvASociaal.

Rechtsgeleerdheid: OpRecht, Pacta, De Vrije Student.

Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica: Lief, Slaafs.

Maatschappij & Gedrag: 020Together, Inter, UvASociaal, De Vrije Student.

Geneeskunde: Inter., Leef, MFAS.

Tandheelkunde: Kies Acta.

Subdistricten

De vorig jaar in gang gezette trend om opleidingen een vast aantal zetels te geven binnen de faculteiten zet zich door. Ook dit jaar hebben de verschillende opleidingen binnen de Faculteit der Maatschappij- & Gedragswetenschappen (FMG) eigen zetels binnen de facultaire studentenraad. Nieuwkomer is daar de partij 020Together, een partij die met twee kandidaten meedoet in het subdistrict Sociale wetenschappen. Bij de Engelstalige bacheloropleiding Politics, Psychology, Law & Economics (PPLE), een eigen kiesdistricht binnen de rechtenfaculteit, doet Inter dit jaar weer mee. De facultaire studentenraad van de FdR heeft twaalf zetels, waarvan er vier worden ingenomen door PPLE-studenten. De overige zetels worden ingenomen door studenten van andere studies. Daar doet een nieuwe partij mee: Pacta.

 

Inter

Aanvankelijk leken er geen kandidaten te zijn aangemeld voor PPLE, waar partij Inter nu de dienst uitmaakt en vier zetels bezet. Enige dagen na de deadline bleek echter dat de lijsten van Inter niet in de inbox van het centraal stembureau terecht waren gekomen, maar wel binnen de deadline waren verzonden. Mogelijk waren de lijsten van Inter in het computersysteem blijven hangen. De kandidaten van Inter mogen dus gewoon meedoen. Naast PPLE doet Inter ook mee aan de directe verkiezingen van de CSR, aan de facultaire verkiezingen bij de Faculteit Economie & Bedrijfskunde en bij de studie psychologie.

 

8 juni

De studentenraadsverkiezingen vinden elk jaar plaats gedurende een week. Alle UvA-studenten kunnen eraan deelnemen. Daags voor de verkiezingen ontvangen ze een stemlink in hun mailbox. Studenten stemmen twee keer: één keer voor hun facultaire raad en één keer voor de centrale raad. Elke faculteit heeft een facultaire studentenraad, waarvan het aantal leden per faculteit verschilt. De CSR heeft veertien leden, waarvan de helft direct door studenten wordt gekozen, de andere helft wordt door de facultaire studentenraden afgevaardigd. De verkiezingen waren oorspronkelijk gepland in de tweede week van mei, maar werden vanwege de coronacrisis een maand uitgesteld en vinden nu plaats van 8-12 juni.

 

Folia besteedt de komende weken aandacht aan de studentenraadsverkiezingen en zal de deelnemende partijen en hun lijsttrekkers per faculteit kort presenteren.