Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Na het succesvol gecrowdsourcete nulnummer in september lanceerden Toine Donk (30, afgestudeerd politicologie) en Daniël van der Meer (25, idem) vrijdagavond hun literaire tijdschrift Das Magazin. In het MC-theater bij de Westergasfabriek werden de fans van het eerste uur, onder wie Arie Boomsma, Lucky Fonz III en Vieze Fur, getrakteerd op champagne en een onderhoudend programma.

De avond opende met een speciale aflevering van Literaturfest, een boekenprogramma dat Van der Meer en zijn mede-alumni Tim de Gier (28, politicologie) en Ernst-Jan Pfauth (26, communicatiewetenschap) regelmatig in De Rode Hoed organiseren. ‘Grab the hands of your fellow net worth individuals: I’m Tim the Vulture, welcome to the Literature party.' De toon was gezet: absolute pretentieloosheid, met een ondertoon van blijde verbazing bij de jonge Amsterdamse schrijvers over het succes van hun initiatieven.

De Gier en Pfauth interviewden kort de Russisch-Amerikaanse auteur Gary Shteyngart, over zijn lievelingsboek Pnin van Vladimir Nabokov. Shteyngart, schrijver van Super Sad True Love Story, was de ideale gast voor Literaturfest, dat zichzelf beschrijft als ‘niet gehinderd door enige kennis van zaken’. Over zijn docentschap aan Columbia University zei Shteyngart: ‘I teach at the Columbia School for special people. Yes, James Franco was one of my students, he taught me everything I know!

Vervolgens bespraken de broers Daan en Thomas Heerma van Voss De grote wereld van Arthur Japin in studio sport-stijl. Met een - overigens feilloze - Maurice Seleky-imitatie door Daan was de ons-kent-ons sfeer van de avond compleet. Een hoogtepunt van de avond werd bereikt toen Arie Boomsma, Alexander Klöpping en Philip Huff hilarische en meer dan eens tragische mailtjes voorlazen uit hun inboxen. Zoals van de vrouw die Boomsma maar niet bij naam noemde: ‘We hebben elkaar voor het eerst gezien in de Albert Heijn op het Bos en Lommerplein. Dat was in december 2009. Meerdere keren zag je me niet.'

Gimmick
Voor de daadwerkelijke lancering van het tijdschrift voerden Donk en Van der Meer de gimmick van de ‘nieuwe generatie schrijvers’ iets te ver door. De auteurs die aan het nummer meewerkten, onder wie Daan Heerma van Voss, Olga Kortz en Hanna Bervoets, werden op het podium achter een lange tafel gezet. Het publiek mocht vragen stellen. Toen die zo goed als uitbleven, vertelden de schrijvers enkele hoogdravende anekdotes. ‘Slechte pr’, vond een bezoeker. ‘Dit zijn de mensen die het tijdschrift wil profileren, maar als ze het zo doen heb ik geen zin meer om het te kopen.’

Terwijl de schrijvers het podium weer verlieten om zich met flessen champagne te mengen onder de gewone stervelingen, namen Donk en Van der Meer voor de laatste maal het woord. Toen zij het eerste nummer van Das Magazin aan de vormgevers van Studio Vruchtvlees uitreikten met behulp van drie confettikanonnen, keerde de feestelijkheid gelukkig weer terug.
Lees meer over