Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Universiteitsforum krijgt veertig nieuwe leden

Dirk Wolthekker,
24 februari 2020 - 08:41

Op 13 maart is de volgende bijeenkomst van het universiteitsforum, met als thema internationalisering. Daarbij zullen hopelijk veertig nieuwe gezichten te zien zijn. Slechts 14 van de 54 gelote leden heeft aangegeven door te willen gaan.

Het is voor de eerste keer na 5 juni vorig jaar dat het deliberatief discussieplatform van de UvA weer bijeenkomt. In de tussentijd is het forum, dat moeite heeft haar belofte als gamechanger in te lossen, geëvalueerd als gevolg waarvan het forum in een andere vorm en met een andere inhoud voorlopig weer wordt voorgezet. Hoogleraar sociologie Jan Rath zal de praatsessies leiden. Ze zullen maandelijks worden gehouden op wisselende locaties. Roeland Voorbergen, oud-voorzitter van de Centrale Studentenraad, zal optreden als secretaris van het forum.

 

Veertien

‘We hebben onder de huidige gelote leden gepeild wie nog door wil gaan voor een jaar en dat leverde veertien positieve reacties op,’ zegt Rath. ‘Die veertien gaan dus gewoon door, de andere leden worden momenteel opnieuw geloot.’ In totaal zitten er 54 gelote leden in het forum (er worden dus 40 bij geloot). Daarnaast kent het forum een aantal zogenoemde ex officio-leden, die er uit hoofde van hun functie in zitten. Dit zijn – naast de leden van het CvB en de decanen – de diversity officer van de UvA en de voorzitter van de Algemene instellingsgebonden ethische commissie.

Eerder werd er tijdens de bijeenkomsten steeds gepraat over thema’s die niet tot het staand beleid behoorden, maar dat wel konden worden. In de nieuwe cyclus zal worden gepraat over thema’s die iets dichter op het bestaande beleid zullen zitten. Rath: ‘We merkten dat als we er te ver van af zitten, de neiging groot is om in algemene en abstracte termen te praten, losgezongen van de werkelijkheid van alledag.’ Er zal op 13 maart worden gepraat over internationalisering, waarbij diverse sprekers vanuit verschillende invalshoeken inleidingen zullen geven, waarna er in groepjes wordt verder gepraat.

 

Experiment

Het universiteitsforum is een experiment dat werd ingesteld na de Maagdenhuisbezetting van 2015. Een commissie die onderzocht hoe de UvA democratischer ingericht kon worden, adviseerde de oprichting een ‘breed samengesteld deliberatief forum’, waar de UvA met zichzelf in debat kon gaan, en dat gevraagd en ongevraagd advies moest kunnen geven.

 

Het Universiteitsforum komt in nieuwe samenstelling voor het eerst weer bijeen op 13 maart in de Amsterdamse Academische Club, Oudezijds Achterburgwal 235. Tijdstip: 08.30-10.00 uur. Iedereen welkom, ook niet-leden.

Lees meer over