Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Universiteitsforum blijft in aangepaste vorm bestaan

Henk Strikkers,
27 januari 2020 - 09:01

Het universiteitsforum, een overlegorgaan waarin goeddeels gelote studenten en medewerkers van de UvA over grote onderwerpen discussiëren, blijft dit jaar bestaan. Dat heeft de UvA bekend gemaakt.

Leden van het universiteitsforum wisten lang niet waar ze aan toe waren bleek november jongstleden uit een inventarisatie van Folia. De laatste bijeenkomst was in juni en hoewel er nog meerdere vergaderingen gepland waren voor het najaar, gingen deze geen van allen door.

Gelote en niet gelote leden

Het universiteitsforum bestaat uit 74 leden. Dertien leden zijn uit hoofde van hun functie lid. Dat zijn de drie leden van het UvA-bestuur, de decanen van de zeven faculteiten, de diversity officer, de student-assessor en de voorzitter van de algemene ethische commissie.

De overige 61 leden zijn hoogleraren, wetenschappers in vaste dienst, promovendi, wetenschappelijk personeel in tijdelijke dienst, ondersteunend personeel en studenten. Zij zijn willekeurig door een computer aangewezen.

Desalniettemin blijft het universiteitsforum bestaan, heeft het UvA-bestuur besloten. Alle gelote leden worden echter vervangen, ‘deels om te voorzien in vervanging van personen die de UvA ondertussen verlaten hebben, deels om ook andere medewerkers en studenten de gelegenheid te geven deel te nemen,’ schrijft de UvA op haar interne pagina’s. In plaats van de drie lange vergaderingen van het forum die de vorige jaren plaatsvonden, worden er bovendien meer en kortere vergaderingen ingepland.

 

Daarnaast wordt er een agendacommissie ingesteld die beslist welke onderwerpen er besproken zullen gaan worden. Tot op heden werd dat besloten door de secretaris van het forum. Die onderwerpen zullen minder vrijblijvend worden, schrijft de UvA. ‘De inzet is om in het vervolg van de pilotfase concretere aanbevelingen voor beleid en bestuur te formuleren.’

 

Maagdenhuisbezetting

Het universiteitsforum is een experiment dat werd ingesteld na de Maagdenhuisbezetting van 2015. Een commissie die onderzocht hoe de UvA democratischer ingericht kon worden, adviseerde de oprichting van een ‘Senaat’. Dat zou een ‘breed samengesteld deliberatief forum’ moeten worden met zo’n vijfenzestig studenten en medewerkers van de UvA, waar de UvA met zichzelf in debat kon gaan, en dat gevraagd en ongevraagd advies moest kunnen geven.

 

De Senaat kwam er niet, maar het – ten opzichte van het initiële plan voor de Senaat ietwat uitgeklede – universiteitsforum zag in 2018 wel het levenslicht. De bedoeling was dat het forum twee jaar zou bestaan als experiment. Het forum blijft echter nog een jaar langer in de ‘pilotfase’.

Lees meer over