Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Archief van de Gemeentelijke Dienst Volkshuisvesting; Stadsarchief Gemeente Amsterdam
actueel

UvA-geheimen | In welk voormalig UvA-pand werd een lijk gevonden?

Marleen Hoebe,
9 december 2019 - 13:30
Betreft
Deel op

Een lijk?! Ja, de UvA heeft in een pand gezeten waar tussen de muren een aantal jaar een lijk achter een systeemwand heeft gelegen. Maar welk pand was het? En hoe kwam het lijk er terecht?

In 1971 komt er een nieuw gebouw op de Jodenbreestraat: het Burgemeester Tellegenhuis, vernoemd naar Jan Willem Tellegen die van 1915 tot 1921 burgemeester van Amsterdam was. Het gebouw bestond uit zestien winkelruimtes op de begane grond met daarboven ruimte voor kantoren. Onder het gebouw zat een parkeerkelder.

 

Graftombe

Al snel noemen Amsterdammers dit gebouw ‘het Maupoleum’, omdat projectontwikkelaar Maup Caransa bij de bouw betrokken was én het pand toch wel erg veel weg had van een graftombe, oftewel een mausoleum. Het blijkt een vooruitziende benaming.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Het Algemeen Nederlandsch Fotobureau; Archief van het Dagblad Het Vrije Volk en rechtsvoorganger
Het Maupoleum, met links de Zuiderkerk

Daarnaast heeft het gebouw nog een bijnaam, namelijk: ‘het lelijkste gebouw van AmsterdamDit blijkt uit een enquête van het Parool in 1987. Een landelijke enquête van de TU Delft in 1994 wijst zelfs uit dat het als ‘het lelijkste gebouw van Nederland’ wordt gezien.’. En in een aantal delen van dat lelijke gebouw neemt de UvA in 1973 officieel haar intrek. In eerste instantie was het Maupoleum bedoeld voor kantoren, maar omdat de universiteit in die jaren door de snelle groei last heeft van enorm ruimtegebrek, vestigt de UvA haar faculteiten Economie en Planologie boven de winkelgalerijen.

Foto: Doriann Kransberg; Stadsarchief Gemeente Amsterdam
De collegezaal in het Maupoleum

Afunctioneel en een lijk

Volgens maandblad Ons Amsterdam is het gebouw dan allesbehalve functioneel. ‘Vanwege de airconditioning kon er geen raam open – op eentje na, voor verhuizingen. Aan de zonkant was de temperatuur te hoog, aan de noordzijde te laag. De college- en examenzalen lagen in het midden, zonder goede luchtcirculatie. De gangen leken eindeloos lang.’ Ook blijkt de winkelgalerij – waar de studenten langs naar binnen moeten – een aantrekkelijke plek voor junks en zwervers.

 

Midden jaren tachtig staat een deel van het Maupoleum leeg; krakers grijpen hun kans. Een van die krakers is een drugsdealer die ruzie krijgt met een junk, schrijft het Amsterdams Dagblad. Die ruzie loopt uit de hand. Terwijl verderop nog steeds UvA-medewerkers huizen en er colleges worden gegeven, vermoordt de drugsdealer de junk. Het lijk stopt hij achter een systeemwand van zijn kamer.

Foto: Doriann Kransberg; Stadsarchief Gemeente Amsterdam
Gang in het Maupoleum

De sloopkogel erin

Pas jaren later, in 1991, ontdekt een antikraakorganisatie dat lijk, dat dan volledig gemummificeerd is. Het wordt rond dat jaar ook voor de UvA tijd om het pand te verlaten, omdat het huurcontract afloopt. De UvA verhuist haar faculteiten dan naar Roeterseiland.

  

Niet lang daarna, op 25 mei 1994, is het einde oefening voor het lelijkste gebouw van Amsterdam. De sloopkogel maakt een einde aan het lelijkste gebouw van Amsterdam.

 

Mysterie ontrafeld! Heb je ook een UvA-geheim dat je graag ontrafeld zou willen zien? Mail ons op redactie@folia.nl.

Lees meer over