Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Leden in ongewisse over toekomst Universiteitsforum

Dirk Wolthekker,
21 november 2019 - 09:51

Hoe gaat de UvA verder met het Universiteitsforum? De laatste bijeenkomst vond plaats op 5 juni, inmiddels bijna een half jaar geleden. Het was de bedoeling dat het forum na de zomer in een andere vorm zou worden voortgezet, maar leden ervan hebben sindsdien niets meer vernomen.

Vorig jaar november maakte Folia een rondgang langs diverse gelote leden en andere betrokkenen bij de ‘pilot Universiteitsforum’, want dat was het: een probeersel dat in beginsel anderhalf jaar zou duren en de deliberatieve democratie aan de UvA moest versterken. Uit Folia’s rondgang kwam naar voren dat het forum onvoldoende functioneerde, er veel te weinig van de 66 gelote leden (en willekeurige buitenstaanders) op het driemaandelijkse discussie-evenement afkwamen, er tussentijds nauwelijks aandacht en communicatie over werd gevoerd en er geen follow-up kwam op de aangesneden thema’s.

 

‘Gamechanger’

Afgelopen juni vond de voorlopig laatste bijeenkomst plaats van het forum. Daarbij werd besloten dat de pilot zou worden verlengd, maar mogelijk in een iets andere opzet, met een andere thematiek en frequentie, en dat de leden mogelijk op een andere manier zouden worden gerekruteerd. Sindsdien is het stil rond het forum, dat bij de start ervan door collegevoorzitter Geert ten Dam nog ‘een gamechanger’ werd genoemd.

‘Het laatste bericht was eigenlijk de laatste bijeenkomst op 5 juni’

‘Ik heb er niets meer van gehoord of gezien. Ik heb één mail gekregen waarin de oud-leden werden opgeroepen om deel te nemen aan de sessies in de Rode Hoed ter voorbereiding voor het nieuwe Instellingsplan,’ zegt forumlid Harry van der Zijden. ‘Ook heb ik geen berichten voorbij zien komen waarin het forum werd gepresenteerd, of een werving voor nieuwe leden. Het laatste bericht was dus eigenlijk de laatste bijeenkomst op 5 juni.’

 

‘Recent ben ik wel, net als alle andere oud leden van het forum, uitgenodigd voor de conferentie van de UvA over het instellingsplan. Over het forum zelf, de voorzetting en een mogelijke nieuwe loting heb ik echter niets meer gehoord,’ zegt forumlid Alex Moret. Forumlid Rian Verpalen, die vorig jaar allerlei ideeën lanceerde voor verbetering van het forum, zegt ook niets meer te hebben vernomen. Dat geldt ook voor verschillende decanen – die in hun hoedanigheid van decaan automatisch in het forum zitten of zaten.

De gekozen opzet en werkwijze van het forum was niet overtuigend. Dat het niet zou gaan werken zoals bedoeld, was en is mij duidelijk’

‘Niet overtuigend’

Arne Brentjes was vorig jaar secretaris en coördinator van het forum, maar hij wacht op aflossing van zijn secretaristaak. Ondertussen zegt hij ook niet te weten hoe het verder gaat. Bij de bijeenkomst afgelopen donderdag in de Rode Hoed waren volgens hem wel ‘enkele leden van het forum’ aanwezig, maar het is onduidelijk is of ze daar waren als forumlid, of omdat de bijeenkomst hen interesseeerde.

 

Oud-hoofddocent Rob Hagendijk, die zitting had in de commissie D&D en in 2016 een groot voorstander was van het universiteitsforum, waarschuwde vorig jaar al dat het forum op niets zou uitlopen. Nu zegt hij: ‘De gekozen opzet en werkwijze van het forum was niet overtuigend. Dat het niet zou gaan werken zoals bedoeld, was en is mij duidelijk.’

 

Het forum heeft vooral een functie bij de beleidsmatige agendasetting van de UvA, waarbij via het forum zoveel mogelijk mensen betrokken zouden worden. Het gaat niet over staand beleid, maar over mogelijk toekomstig beleid. Inmiddels zijn er meerdere fora waar een dergelijke beleidsvoorbereiding plaats vindt, zoals vorige week de conferentie in de Rode Hoed of de interne UvA-brede denktank denkmee.uva.nl. Een woordvoerder van de UvA laat echter weten dat er een datum voor een nieuwe bijeenkomst van het forum zal worden geprikt.