Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: KNAW
actueel

KNAW stelt maatregelen voor om studie neerlandistiek te beschermen

Dirk Wolthekker,
31 oktober 2019 - 15:42

De Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) is met een advies gekomen om de studie neerlandistiek/Nederlands te beschermen. Die heeft de afgelopen tien jaar een behoorlijke kwantitatieve deuk opgelopen: het aantal studenten is met tweederde gekelderd. Tijd voor actie, zegt de KNAW.

Houd de vijf bestaande opleidingen neerlandistiek in Amsterdam (UvA), Utrecht, Groningen, Leiden en Nijmegen in stand, bescherm en versterk ze de komende tijd. Laat de academische neerlandistiek zich heroriënteren op zijn positie tussen brede bachelors en nieuwe vakgebieden. Maak het schoolvak Nederlands aantrekkelijker en inhoudelijk interessanter en stimuleer op alle mogelijke manieren dat er meer academisch gevormde leraren voor de klas komen. Richt een Kamer Neerlandistiek in om samen met vwo en hbo te werken aan een betere positie van het vak. Dit zijn de belangrijkste aanbevelingen uit het KNAW-advies Nederlands verdient meer. Hoe de aantrekkelijkheid van de studie te vergroten, dat gisteren verscheen.

Volgens decaan Fred Weerman is de kritische grens aan de UvA “gelukkig nog ver uit zicht”

Veel minder studenten

Het is niet helemaal voor niets dat de KNAW met een actieplan komt, want het aantal studenten neerlandistiek is tussen 2009 en 2018 landelijk met tweederde gedaald van 600 in 2009 naar nog maar 200 in 2018. Om die reden had minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de KNAW gevraagd om een analyse van het probleem en een voorstel om de instroom van studenten te vergroten. De analyse ligt er nu, een analyse waaraan overigens ook FGw-decaan én neerlandicus Fred Weerman heeft meegewerkt. Hij schreef er in Folia eerder al deze opiniebijdrage over.

 

Bij de opleiding neerlandistiek van de UvA speelt het probleem van de lage studentenaantallen ook, maar volgens Weerman is de kritische grens aan de UvA ‘gelukkig nog ver uit zicht’. Weerman: ‘Wij zijn nog steeds een van de grootste opleidingen Nederlands van het land.’ Niettemin is ook het aantal ingeschreven studenten Nederlands aan de UvA flink gekelderd. In vijf jaar tijd (2013-2018) kelderde het aantal bachelorstudenten van 308 naar 153. Het aantal masterstudenten daalde van 106 naar 67. Aan de Vrije Universiteit daarentegen bestaat de opleiding neerlandistiek sinds dit studiejaar niet meer. Daar was het aantal studenten onder de kritische grens van minder dan tien per jaar gekomen.