Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Twitter
actueel

UvA-docent weigert onderzoeksstudente uit Izmir omdat ze Turks is

Dirk Wolthekker,
16 oktober 2019 - 13:06

Er is ophef ontstaan vanwege een vermeend racistisch incident aan het Swammerdam Institute for Life Sciences (Sils). Een Turkse studente van de Ege University in Izmir is door een hoofddocent van het Sils de toegang geweigerd tot deelname aan een onderzoeksstage van twee maanden omdat ze in het kader van het Turks-Koerdische conflict geen Turkse studenten wil aannemen.

De docent in kwestie is Tanneke den Blaauwen, werkzaam bij de sectie bacteriële celbiologie van het Sils. Zij schreef een mail aan de Turkse studente waarin ze liet weten momenteel geen studenten uit Turkije aan te nemen ‘vanwege de Turkse invasie in Koerdistan’. De mail vond zijn weg binnen het netwerk van de studente in kwestie en belandde zodoende ook op Twitter, waar de afgelopen dagen een hoop heisa is ontstaan om de mail. Turkse medestudenten namen het via Twitter voor de studente op. Onder meer onderzoeksassistent Dehan Çömez, werkzaam als onderzoeksassistent aan het Izmir Biomedicine and Genome Centre in Izmir, kwam met een lange Twitter-thread:

Erasmus+

De studente in kwestie is een tweedejaars undergraduate student aan de afdeling bio-engineering van de Faculty of Engineering aan de Ege University in Izmir. Ze stuurde Den Blaauwen een mail – kopie in bezit van Folia, haar eigen naam is weggestreept – omdat ze twee maanden in het lab van Den Blaauwen onderzoek wilde doen als onderdeel van haar geplande onderzoekcarrière, zo schreef ze. Ze wilde naar het Sils komen met behulp van een Erasmus+-internship. Om voor financiering van dit internship in aanmerking te komen had ze een akkoord nodig van Den Blaauwen, dat ze daadwerkelijk twee maanden in Den Blaauwens onderzoeksgroep onderzoek kon doen. Als bijlage van haar mail stuurde ze een motivatiebrief mee en haar cv.

De UvA heeft in een tweet laten weten dat de mail niet in lijn is met het UvA-beleid

Vervolgens kreeg ze de gewraakte mail van Den Blaauwen terug. Dat het voorval heeft plaatsgevonden en de mail ook is verstuurd, wordt bevestigd door Sils-directeur Marten Smidt. Hij heeft namens het Sils excuus gemaakt aan de Turkse studenten in Izmir. De UvA heeft in een tweet laten weten dat de reactie van de docent niet in lijn is met het UvA-beleid en noemt het ‘niet acceptabel’. 

 

Dehan Çömez laat aan Folia weten dat de studente haar naam op dit moment niet wil prijsgeven. Tanneke den Blaauwen verblijft volgens Marten Smidt momenteel in het buitenland en is niet bereikbaar. Smidt bevestigt wel dat de mail is verstuurd door Tanneke den Blaauwen en dat deze ‘in een emotionele opwelling’ is verstuurd. Volgens hem wordt de zaak ‘groter gemaakt dan hij is’.