Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Nieuwe phishingmail lijkt op het eerste gezicht afkomstig van rector Karen Maex

Marleen Hoebe,
11 oktober 2019 - 16:52

In een nieuwe phishingmail die in Nederland rondgaat doen criminelen alsof ze UvA-rector magnificus Karen Maex zijn. In de mail wordt gevraagd om een bod te doen, al is onduidelijk waar dat bod voor dient. Het is niet duidelijk hoeveel mensen de mail hebben ontvangen.

Vorige maand kregen duizenden UvA-medewerkers phishingmails. In deze mails stond aangegeven dat er iets mis is met je mailbox. Ze leken afkomstig van het hoofd van de Servicedesk van ICT Services, maar het mailadres van de afzender eindigde niet op @uva.nl.

 

Gevraagd om bod

Nu gaat er een phishingmail die lijkt te komen van het mailadres admin@uva.nl en die ondertekend lijkt door rector magnificus Karen Maex. In de mail wordt gevraagd of je een bod wilt doen. Het is alleen niet duidelijk waar dat bod voor is. Wel is een bijlage, ‘begroting 2019 van een Amsterdamse Universiteit’, toegevoegd.

 

Een woordvoerder van de UvA laat weten dat de universiteit op de hoogte is van deze mail en het feit dat het lijkt alsof deze van een UvA-mailadres komt. ‘Er wordt door ICT Services op dit moment aan gewerkt om dat voortaan onmogelijk te maken.’ De woordvoerder verwacht dat ‘het risico dat erop geklikt wordt groter is omdat de UvA de afzender van de mail lijkt’ en zegt dat dit ‘uiteraard zeer ongewenst’ is.

 

De mail wordt ook buiten de UvA ontvangen. Mocht je een verdachte mail in je inbox krijgen, kun je het altijd doorsturen naar de servicedesk van ICTS via servicedesk-icts@uva.nl.

Lees meer over