Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Privéarchief Femke Rosser
actueel

De portemonnee van Femke (22): ‘In januari stond ik duizend euro in de min’

Sterre van der Hee,
7 oktober 2019 - 14:30

De één neemt een extra bijbaan, de ander een extra biertje. Wat verdienen of lenen studenten en waaraan geven ze het uit? Deze week: het kasboekje van Femke Rosser (22), die net klaar is met haar bachelor antropologie. ‘Als je over dingen zeikt moet je ook in actie komen.’

‘Ik ben heel slecht in sparen. Thuis in Hoorn ging mijn moeder over het geld en ze vond het erg ongemakkelijk om met mij over haar financiële zaken te praten. Ik grap altijd met mijn zusje Suzy dat onze spaarproblemen daar zijn ontstaan. Zo ben ik verslaafd aan de sushi en sapjes van de AH to go – daaraan heb ik in één maand weleens 175 euro uitgegeven.  

 

Vorig studiejaar besloot ik aanvankelijk geen bijbaantjes te nemen: ik deed een extra minor en wilde mezelf niet in de grond werken, dus ik ging voluit lenen. In januari stapelden alle rekeningen zich op en stond ik duizend euro in de min, dus moest ik allerlei stressige baantjes gaan doen. Ik heb zelfs één dag voor Thuisbezorgd gewerkt omdat ik snel geld nodig had. Daarna ben ik gaan werken bij een ramen-bar in de Kerkstraat en bij The School of Life, daar werk ik nu nog steeds. Het was best lastig om alle ballen in de lucht te houden.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Sara Kerklaan

Met mijn ouders heb ik een deal dat zij mijn studiekosten betalen en ik alle andere zaken. Ik deel nu een appartement in Buitenveldert, het saaiste gedeelte van Amsterdam. Een man heeft het een keer voor zijn dochter gekocht en nu verhuurt hij het aan andere studenten. Het huis is gezellig maar de huurprijs gaat wel jaarlijks omhoog: ik betaal 430 euro voor 9 vierkante meter. In his defense, er is een schattig tuintje, maar daar heb ik in de winter weinig aan. Het is wel lekker rustig.

‘Ik wil niemand beledigen, maar ik heb echt een hekel aan alle rijke kindjes die van hun papa en mama een kamer in de Pijp krijgen’

Ik wil niemand beledigen, maar ik heb echt een hekel aan alle rijke kindjes die van hun papa en mama een kamer in de Pijp krijgen. Het is onmogelijk om een betaalbare woning te huren, daar zouden we iets aan moeten doen. Ik heb ook meegedaan aan de demonstratie tegen renteverhoging op de studieschuld in Den Haag. Als je over dingen zeikt moet je ook in actie komen, anders weet ik niet of je er wel over moet zeiken.

 

Het komende jaar ga ik focussen op overleven in Amsterdam. Ik heb net mijn bachelor afgerond en wil gewoon een jaartje bestaan, een break, de informatie van de laatste vier jaar verwerken. Mensen vragen vaak wat ik ga doen, alsof ik me moet verantwoorden, maar ik wil juist even geen specifiek doel hebben. Wel zou ik mijn Chinees graag willen oppakken, ik heb al studieboeken gekocht, maar dat is niet iets wat verplicht is. Tijdens mijn bachelor ben ik in Shanghai geweest. Ik hoop daar binnenkort vrienden op te zoeken.

 

De ervaring van op uitwisseling gaan is ook anders als je ouders hebt die alles bekostigen. Ik moest al een jaar vooraf gaan lenen. Er waren veel rijke Amerikanen die elk weekend door China konden reizen. Nu is Shanghai zo enorm dat ik ook prima elk weekend iets anders kon doen – op straat rondlopen is daar al een heel avontuur – maar ik wil maar zeggen dat je binnen zo’n ervaring ook heel verschillende privileges hebt.’

 

Wil je ook vertellen over je financiën? Mail naar sterre@folia.nl.

Lees meer over