Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA voor zeventiende jaar op rij op zelfde positie in Shanghai Ranking

Henk Strikkers,
15 augustus 2019 - 14:24

Voor het zeventiende jaar op rij is de Universiteit van Amsterdam in de Academic World Ranking of Universities (ARWU) op een positie tussen de plekken 101-150 gekomen. Dat meldt de ARWU op haar site. De spinoff van de Shanghai Jiaotong University die de ranking opstelt specificeert de exacte positie van universiteiten tussen de plekken 101 en 150 niet omdat de verschillen tussen die universiteiten in haar ogen te klein zijn.

Eerder dit jaar riepen de opstellers van de Shanghai Ranking de UvA nog uit als de beste ter wereld op het gebied van communicatiewetenschap. Dat leidt er echter niet toe dat de universiteit als geheel kan stijgen in de ranglijst.

 

De Shanghai-ranking, vernoemd naar de universiteit die de ranking opstelt, wordt aangevoerd door Harvard, voor Stanford en Cambridge. De eerste niet-Angelsaksische universiteit is de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich op plek 19. De Universiteit Utrecht is op plek 49 de hoogstgenoteerde Nederlandse universiteit.

 

Enkel wetenschappelijke prestaties

De ranglijst, die dit jaar voor de zeventiende keer werd opgesteld, hecht enkel waarde aan wetenschappelijke prestaties, en niet aan onderwijs. Dertig procent van de score van een universiteit hangt af van Nobelprijzen en Fields MedalsFields Medals zijn prestigieuze wiskundeprijzen. die wetenschappers of alumni van de universiteit ontvingen en 40 procent is afhankelijk van publicaties in hoog aangeschreven wetenschapsbladen.

Samen met de Times Higher Education Ranking en de ranking van Quacquarelli Symonds wordt de Shanghai Ranking tot de invloedrijkste ter wereld gerekend.

Lees meer over