Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Stadsdeel Centrum, de UvA, aannemers en omwonenden van het bouwproject op het Roeterseiland (REC) hebben op aanraden van de rechtbank ingestemd met bemiddeling in het conflict dat over het project is ontstaan. Op het REC zijn aannemers in opdracht van de UvA aan het slopen, renoveren en bouwen. Dat gaat volgens de buurt gepaard met enorme overlast, waarbij de aannemers zich bovendien niet aan de regels houden.

Sinds het sloopwerk vorig jaar begon klagen de bewoners van de ernaast gelegen appartementen steen en been over het lawaai van sloophamers, het naar beneden gooien van sloopafval en stofwolken. De overlast wordt volgens de omwonenden verergerd doordat de aannemers zich niet aan de werktijden houden en voor dag en dauw de buurt wakker trillen. De rest van de dag zou het lawaai dermate zijn dat thuiswerkers gedwongen zijn hun heil elders te zoeken.

Boete
Eind vorig jaar dreigde stadsdeel Centrum alle partijen - de UvA, hoofdaannemer BAM Utiliteitsbouw, Royal Haskoning en Beelen Sloopwerken - met dwangsommen. Op verschillende punten, waaronder geluidsoverlast en werktijden, moest men zich voortaan aan de afspraken houden, op straffe van een boete van tienduizend euro per geval.

Hoofdaannemer BAM, sloper Beelen en de UvA dachten daar geheel anders over. Zij daagden stadsdeel Centrum voor de rechter, omdat het in hun ogen ten onrechte met het opleggen van dwangsommen had gedreigd. De UvA voelde zich niet verantwoordelijk voor eventuele overtredingen; de aannemer en sloper meenden dat er überhaupt geen sprake van overtredingen was.

Omdat de aannemers het risico lopen een boete te krijgen voordat de zaak over enkele maanden echt zal worden behandeld, was er afgelopen vrijdag een tussentijdse zitting. Over twee weken zal de rechtbank laten weten of het stadsdeel tot die tijd boetes mag opleggen als het heeft geconstateerd dat iemand zich niet aan de afspraken heeft gehouden. Het is nog niet bekend of de procedures doorgaan als de bemiddeling slaagt.

De verbouwing van het REC, waar onder meer de rechtenfaculteit zal worden gevestigd, zal duren tot 2017.