Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bijzondere collecties
actueel

Op naar een nieuwe UB (3): De garderobe

Dirk Wolthekker,
25 juli 2019 - 13:22

De UB verhuist over enige jaren naar het Universiteitskwartier, waar driftig wordt gebouwd en verbouwd aan het nieuwe onderkomen van de bieb. Deze zomer blikken wij terug aan de hand van net gedigitaliseerde oude UB-foto’s. Vandaag deel 3: de garderobe.

Vorige week kwam er ook al zo’n chic woord aan bod in deze serie: portiersloge. Deze week weer een steeds minder gebruikt woord: garderobe, letterlijk: bewaarplaats (garde) van jurken (robe). De garderobe dus. Er was natuurlijk geen vrouw die in de UB haar jurk afgaf, maar jassen, mutsen, hoedjes, sjaals, wanten et cetera natuurlijk wel. Je gaf ze af aan de juffrouw van de garderobe. ‘Mevrouw, wat voor werk doet u?’ ‘Ik ben garderobejuffrouw bij de UB.’ Getrouwd of niet: wie in de garderobe werkte was ‘garderobejuffrouw’.

 

Zomer

Je kunt je zo maar voorstellen dat garderobejuffrouw Dientje Hesterman – vermoedelijk zouden we nu eerder spreken van ‘garderobemedewerker’ – geen werk had in de zomer wegens gebrek aan af te geven jassen, mutsen en sjaals. Maar nee hoor, ook in de zomer had de garderobejuffrouw werk: een tas met een belangrijk collegedictaat afgeven, een vraag stellen en een garderobenummertje afgeven of in ontvangst nemen. We zien althans een vrouwelijke studente die iets in haar portemonnee doet of er iets uit lijkt te halen. En hoe zomers kan het zijn aan de garderobe? De ontblote hals en korte mouwtjes horen bij een jurk die we voor de gelegenheid maar een zomer-robe zullen noemen.

 

(Tekst gaat door onder de afbeelding) 

Foto: Bijzondere collecties
De hoedenplank in de UB

Lockerroom

‘Garderobejuffrouw bij de UB’, het klinkt toch echt wel iets beter dan dat je moet zeggen: ‘Ik houd een oogje in het zeil bij de lockerrooms.’ Sterker nog: iemand die een oogje in het zeil houdt bij de lockerrooms bestaat eigenlijk niet. En waarom ook wel? Het woord zegt het al: iedereen heeft tegenwoordig een hoogst persoonlijke locked-up garderobe, zijn of haar hoogstpersoonlijke af te sluiten garderobe voor jas, tas, collegedictaat, muts of hoed. Eigenlijk best gemakkelijk, als je maar een euromuntstukje bij je hebt die je terugkrijgt als je met een sleuteltje de locker weer leegt. Maar toch: een student (m/v) die opeens besluit een dure en/of hoge Borsalino-hoed of iets dergelijks op te zetten bij een bezoek aan de UB mist hem misschien wel eens: de hoedenplank.

 

Twee posities

En nu gaan we dan naar de nieuwe UB op het BG-terrein, midden in het Universiteitskwartier. Hoe je het ook wendt of keert: elke student moet zijn spullen op kunnen bergen en hoewel het pand geschiedenis ademt is de garderobejuffrouw natuurlijk echt geschiedenis en die hoedenplank kun je helemaal wel vergeten. Maar niet de locker-rooms! Een medewerker van de UB meldt dat er ‘niet veel spannends’ te melden is over ‘de lockerkasten’ in de nieuwe UB. ‘Ze komen op twee posities: in de kelder en op de begane grond en zullen vermoedelijk te openen en te sluiten zijn door middel van een code. De sleuteltjes en de euro’s worden dus verleden tijd. Er komen in totaal 150 lockers. Daarvan 115 op de begane grond, de rest in de kelder. Medewerkers krijgen ook 110 lockers.’

 

Volgende week deel 4: de studiezaal

Foto: UB
De lockerkasten in de nieuwe bibliotheek in het Universiteitskwartier