Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Privéarchief Hahae Son
actueel

De portemonnee van Hahae (20): ‘Ik betaal 8.250 euro voor mijn studie’

Sterre van der Hee,
21 oktober 2019 - 13:29

De één neemt een extra bijbaan, de ander een extra biertje. Wat verdienen of lenen studenten en waaraan geven ze het uit? Deze week: het kasboekje van Hahae Son (20), student Communication Science en lid van studentenpartij UvASociaal. ‘Nederlanders hebben een goede werk-/privébalans.’

‘Volgend jaar word ik voorzitter van de pr-commissie van de Centrale Studentenraad. Dat betekent dat ik een gap year neem, zodat ik daarnaast geen vakken hoef te volgen: ik wil me kunnen focussen. Vanaf september krijg ik een maandelijkse bestuursbeurs van een paar honderd euro: eigenlijk te weinig voor de fulltime-functie, maar het is wel belangrijk dat studenten worden vertegenwoordigd. Ik vind dat de universiteit het werk financieel onderwaardeert.

‘Ik heb nog een tijdje bij een buurtcafé gewerkt, maar een paar maanden geleden raakte ik overspannen’

In 2017 kwam ik naar Amsterdam om communicatiewetenschappen te studeren aan de UvA. Daarvoor heb ik in Zuid-Korea, Singapore en de Verenigde Staten gewoond. Mijn ouders wonen nu nog in Singapore, maar daar draait alles om hard werken en kapitalisme. Ik ga deze zomer niet naar hen toe: het is te duur en te ver weg, dus ik probeer in Nederland aan assimilatie te doen. Ik houd van de Nederlandse pace of life: mensen hebben hier een goede werk-/privébalans. Misschien komen mijn ouders nog hierheen. 

 

In mijn omgeving zie ik dat het leven voor internationale studenten op financieel gebied moeilijker is dan voor Nederlandse studenten. Ze hebben geen netwerk en het kan bijvoorbeeld lastig zijn om een goedkope kamer te vinden. 

Ik ben niet iemand die grote uitgaven doet. Ik haal boodschappen bij de dichtstbijzijnde goedkope supermarkt en ik doe aan meal prepping, zodat ik qua avondeten voorbereid ben voor de rest van de week. Ik heb nog een tijdje bij een buurtcafé gewerkt om wat te verdienen, maar een paar maanden geleden raakte ik overwerkt en ben ik daarmee gestopt. Soms werk ik nog als babysitter bij gezinnen in de buurt, maar dat is op onregelmatige basis. Ik spaar nu niets.

 

Ik houd ervan om gratis evenementen te bezoeken: ik heb veel vrienden die van muziek houden en culturele events organiseren. Ik ga ook weleens naar de bioscoop, maar niet vaker dan drie keer per jaar. Als je voor de universiteit werkt moet je je studentenstatus behouden, wat voor mij betekent dat ik 8.250 euro per jaar moet betalen – de kosten voor niet-Nederlandse studenten. Ik ben daarvoor afhankelijk van mijn ouders, maar ik hoop hen te kunnen terugbetalen zodra ik een baan heb gevonden.’

 

Update 21 januari 2021: In dit artikel stond abusievelijk dat de studiekosten van Hahae 9.200 euro bedroegen. Dit moest 8.250 euro zijn. Het studiebedrag is hierboven aangepast. 

Lees meer over