Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan ter Burg (cc, via Flickr)
actueel

Minister Van Engelshoven wil ‘tentamenboete’ wettelijk vastleggen

Henk Strikkers,
17 juli 2019 - 07:25

Te laat aangemeld voor je tentamen? Binnenkort kun je tegen betaling van maximaal 20 euro alsnog een plekje in de tentamenzaal kopen. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap; D66) werkt aan een wet die dat mogelijk maakt.

Wie zich aanmeldt voor een studie heeft het recht om tentamens te maken, maar wie zich te laat aanmeldt voor een tentamen kan zomaar een half jaar studievertraging oplopen. Daarom bieden sommige studies of faculteiten, zoals bijvoorbeeld UvA’s rechtenfaculteit, de mogelijkheid aan om tegen betaling van ‘administratiekosten’ alsnog deel te nemen aan het tentamen.

 

Oogluikend toestaan

Dat mag juridisch gezien eigenlijk niet, zo bleek een paar jaar geleden. Toenmalig minister Jet Bussemaker, de voorganger van Van Engelshoven, besloot echter om die ‘tentamenboete’ oogluikend toe te staan. Als ze universiteiten zou verbieden die kosten te rekenen, dan zouden studenten waarschijnlijk niet toegelaten worden tot het tentamen, zei Bussemaker. ‘Ik vraag me af of studenten daar nou mee gediend zijn.’

Foto: Rob Croes (Anefo)
Studenten maken een tentamen

Met het nieuwe wetsvoorstel wil haar opvolger Van Engelshoven die ‘tentamenboete’ een wettelijke basis geven. Ze heeft hierover overlegd met onder meer de Vereniging van Universiteiten (VSNU), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) schrijft ze in de toelichting bij het wetsvoorstel. Zij bleken allemaal voorstander van een wet te zijn.

 

20 euro

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen zal de minister een maximum van 20 euro administratiekosten per tentamen vastleggen. Universiteiten moeten zelf regels opstellen over hoe en wanneer er precies een boete wordt opgelegd.

 

Er worden ook nog enkele andere zaken in het wetsvoorstel geregeld. Zo wil Van Engelshoven het mogelijk maken dat universiteiten een nieuw diploma uitgeven als mensen hun naam veranderen. Daarnaast wil ze dat studenten die meerjarige hbo-masters volgen ook al die tijd studiefinanciering kunnen krijgen, net zoals studenten die meerjarige universitaire masters volgen. Ook wil de minister de regels rond het volgen van premasters versimpelen.

 

Er is een internetconsultatie geopend over dit wetsvoorstel. Dat houdt in dat iedereen zijn mening over het voorstel kan geven. Wil je dat ook doen, dan kan dat hier.