Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Oud-docent Valkhoff naar Europees Hof om ontslag

Henk Strikkers,
8 juli 2019 - 11:40

Voormalig UvA-docent cultuurwetenschappen Rudolf Valkhoff stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat laat hij aan Folia weten. Hij wil dat het Hof in Straatsburg kijkt naar zijn ontslagzaak, omdat volgens Valkhoff zijn recht op vrijheid van meningsuiting, zijn academische vrijheid en zijn recht op een eerlijk proces zijn geschonden.

De weg naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is de laatst mogelijke manier van Valkhoff om zijn ontslag aan te vechten. In Nederland kreeg hij eerst bij de rechtbank en vervolgens bij de Centrale Raad voor Beroep nul op rekest in zijn ontslagzaak.

 

Activisme

Beide Nederlandse rechters kwamen tot het oordeel dat de UvA Valkhoff mocht ontslaan omdat hij zich niet wilde schikken naar het nieuwe curriculum. Valkhoff stelt echter dat de UvA hem wilde ontslaan vanwege zijn activisme en de rol tijdens de bezettingen van het Maagdenhuis en het Bungehuis in 2015. ‘Ik werd gepest, genegeerd, gemarginaliseerd en in 2015 ontslagen,’ schrijft hij in zijn verzoekschrift.

 

In zijn verzoekschrift bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stelt Valkhoff dat de vrijheid van academische meningsuiting hem het recht gaf orders van zijn leidinggevende niet op te volgen, omdat hij de vrijheid zou hebben om ‘zelf de inhoud en methode van mijn onderwijsactiviteiten te bepalen’. Daarnaast zou hij in Nederland geen eerlijk proces hebben gekregen, omdat de Centrale Raad voor Beroep geen waarde zou hebben toegekend aan de interne beoordelingsregelingen van de UvA, en hem niet heeft aangemerkt als uitoefenaar van medezeggenschapsactiviteitenWerknemers die medezeggenschapsactiviteiten uitoefenen hebben extra ontslagbescherming..

 

Principiële kwestie

Valkhoff werkte decennialang aan de UvA als docent bij de sectie cultuurwetenschappen. Op het moment dat hij werd ontslagen was Valkhoff 61 jaar oud. Hij is op dit moment 65. Mocht het Europees Hof voor de Rechten van de Mens besluiten dat de zaak ontvankelijk is, dan zal het enige jaren duren voordat er een uitspraak komt. Dat Valkhoff ooit terugkeert aan de UvA lijkt dus zo goed als uitgesloten.

 

In het verleden heeft Valkhoff altijd gesteld dat het in zijn ogen om een ‘principiële kwestie’ gaat. Daarnaast is er een financiële component. Valkhoff kreeg na zijn ontslag een ww-uitkering en die is lager dan zijn salaris. Mocht een rechter oordelen dat zijn ontslag onterecht was, kan Valkhoff alsnog aanspraak maken op salaris.

 

Zaken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens worden altijd gevoerd tegen een staat. De zaak die Valkhoff wil aanspannen is dus een zaak tegen de Staat der Nederlanden, en niet tegen de UvA.

Lees meer over