Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Shanghai Ranking: UvA beste in communicatiewetenschap

Henk Strikkers,
27 juni 2019 - 09:26

Volgens de samenstellers van de Academic Ranking of World Universities (ARWU; Shanghai-Ranking) is de UvA de beste van de wereld op het gebied van communicatiewetenschap. Dat maakten ze vanochtend bekend.

De UvA stond twee jaar geleden op 4, vorig jaar op 2 en stoot dit jaar The Ohio State University – Columbus van de troon. De UvA-afdeling communicatiewetenschap scoort het best op het aantal publicaties. Ohio State University scoort dan weer relatief goed op het aantal publicaties in ‘toptijdschriften’.

 

Kwantitatief

De Shanghai Ranking, die wordt opgesteld door Shanghai Jiao Tong University, houdt geen rekening met onderwijs in haar ranglijst. Bovendien kijkt ze – in verhouding met andere ranglijsten – relatief veel naar de kwantitatieve kant van publicaties, waardoor grote universiteiten of grote vakgroepen een voordeel hebben.

 

De UvA scoort ook relatief hoog op de vakgebieden Library & Information Sciences (13e), psychologie (16e) en politicologie (20e).

 

Naast de UvA is volgens de Shanghai Ranking nóg een Nederlandse universiteit op één vakgebied de absolute top van de wereld. Op het gebied van agrarische wetenschappen staat de Universiteit Wageningen voor het derde jaar op rij bovenaan.

Erg breed palet

Vorig jaar zette het Britse onderzoeksbureau Quacquarelli Symonds (QS) de UvA ook al op 1 in het vakgebied ‘mediastudies & communicatiewetenschap’. Volgens hoogleraar Digital Humanities Rens Bod kwam dat voor een deel door het ‘erg brede palet aan disciplines dat de UvA binnen communicatiewetenschap en mediastudies heeft.’

 

Zijn collega-hoogleraar Mark Deuze noemde het destijds echter ‘geen reden tot feest’. ‘Als medewerker van de afdeling Mediastudies en voormalig promovendus van de afdeling Communicatiewetenschap was mijn eerste gedachte: “O nee, we zijn nummer 1”,’ schreef hij in een essay.