Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA zakt in QS Ranking

Henk Strikkers,
19 juni 2019 - 09:30
Betreft
Deel op

De UvA is voor het eerst in jaren behoorlijk gezakt in de World University Ranking van het Britse onderzoeksbureau Quacquarelli Symonds. Ze staat nu op plek 64, zeven plekken lager dan vorig jaar. De laatste jaren schommelde de UvA steevast tussen plek 55 en 60.

De Technische Universiteit Delft is met een 50e plek de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de QS Ranking. Delft en de UvA zijn de enige Nederlandse universiteiten in de top-100.

 

Academic Reputation

De score van een universiteit op de QS Ranking is voor 40 procent gebaseerd op academic reputation. Die wordt onderzocht door tienduizenden wetenschappers van overal ter wereld te vragen naar wat de leidende universiteiten in hun vakgebied zijn. De UvA scoort daar, in vergelijking met andere Nederlandse universiteiten, relatief hoog.

 

Op het aantal wetenschappers dat er per student aan een universiteit rondloopt scoort de UvA dan weer relatief laag. Alle Nederlandse universiteiten, met uitzondering van Wageningen University, scoren daar overigens laag.

MIT, Stanford en Harvard

De QS Ranking wordt aangevoerd door het Massachussetts Institute of Technology, voor Stanford en Harvard. De hoogstgenoteerde Europese universiteit is Oxford op plaats 4. De Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich is op plaats zes de hoogst genoteerde universiteit op het Europese vasteland.

 

De QS Ranking wordt, samen met de Shanghai Ranking en de Times Higher Education Ranking, gerekend tot de drie belangrijkste internationale universiteitenranglijsten.

Lees meer over