Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

‘We babbelen veel, maar landt het resultaat ook in de organisatie?’

Dirk Wolthekker,
6 juni 2019 - 16:35

Gisteren vond de laatste bijeenkomst plaats van het Universiteitsforum in zijn huidige vorm. Er werd onder meer gepraat over het forum zelf en over het UvA Charter. Daarbij werden kritische kanttekeningen geplaatst. ‘Als je de beste bent hoef je dat niet steeds te roepen.’

Het ‘experiment forum’, dat begin 2018 van start ging, gaat na de zomer in licht gewijzigde vorm verder, in elk geval voor een jaar. Het UvA-bestuur heeft daar een suggestie voor gedaan na een evaluatie. Gistermiddag werd daarover gepraat door een kleine twintig mensen, van wie een stuk of acht bestuurders waren die er verplicht bij zaten, plus nog een aantal mensen die geen lid zijn van het forum, maar er als gast of toehoorder kwamen.

 

Afwezigheid

Precies een van de problemen van het forum is dat er veel te weinig gelote leden op af komen. Waarom dat zo is wordt nader bekeken, maar een van de forumleden zei dat het wellicht komt door ‘de onduidelijke status van het forum’, dat ergens in zweeft tussen bestuur, wetenschap en medezeggenschap. Hoogleraar Aukje van Hoek, niet lid van het forum, maar van de SenaatDe Senaat bestaat uit een aantal hoogleraren van de UvA die het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies voorzien. en gisteren als gast aanwezig, maakte een vergelijking met de Senaat, ‘dat andere onduidelijke clubje’, zoals ze zei.

‘We moeten meer sprankelen’

Volgens haar is het wel mogelijk een invulling te geven aan het forum, maar dat is niet zomaar voor elkaar. ‘Het blijft zoeken hoe de leden het voor elkaar en anderen zinnig kunnen maken en houden.’ Het forum wordt volgens sommigen ‘heel erg academisch ingevuld, met (beleids)stukken en zo.’ Met name het ondersteunend (niet-academisch) personeel dat in het forum zit blijft veelvuldig weg, zo werd eerder geconstateerd. Reden waarom het UvA-bestuur heeft voorgesteld hen voortaan eerst aan te laten melden en daarna zo nodig te loten.

 

Het forum wil volgend jaar ook nieuwe thema’s aansnijden, eventueel thema’s die wat dichter aan schurken tegen bestaand beleid. Suggesties die werden gedaan zijn onder meer diversiteitsbeleid, mensen met een functiebeperking en seniorenbeleid. Overigens wordt de themakeuze volgend jaar misschien bepaald door een speciale ‘agendacommissie’, suggereerde (technisch) voorzitter Jan Rath. Zelf ziet hij ook wel dat er iets moet veranderen aan het forum, zo zei hij. ‘We moeten meer sprankelen. We babbelen veel, maar landt het resultaat daarvan ook in de organisatie?’.

 

Charter

Het tweede deel van de bijeenkomst ging over het UvA Charter, zeg maar een UvA-handvest met haar normen en waarden. Een thema dat ook op de bij eerste bijeenkomst in januari 2018 op de agenda van het forum stond, maar waarvan nadien niets meer is vernomen. Gisteren wel. Er werd een hand-out rondgedeeld met vier ‘tekstvensters’ die samen het Charter zouden kunnen vormen. Het gaat om het venster ‘UvA-profiel’, ‘UvA-belofte’, ‘UvA en Amsterdam’ en ‘UvA-gemeenschap’.

De UvA een pionierskarakter? ‘Maak er maar een laboratoriumkarakter van’

Suggesties om de tekst te verbeteren kwamen van diverse kanten: de eigenheid en de eigengereidheid (‘ongeregeld zootje’) van de UvA zouden meer tot uitdrukking kunnen komen. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, meende een van de leden, die vond dat het echt onzin is het UvA-onderzoek ‘baanbrekend’ te noemen. ‘We moeten niet meedoen met dergelijke hypes. Ons onderzoek is gewoon goed.’ En waarom moest de UvA vermelden dat ze een van de ‘beste universiteiten’ is? ‘Als je de beste bent hoef je dat niet steeds te roepen.’

 

‘Minder pompeus’

De teksten in zo’n charter kunnen best wat ‘simpeler, minder ronkend en minder pompeus’, zeiden verschillende deelnemers. Ook hier: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. De UvA een pionierskarakter? ‘Maak er maar een laboratoriumkarakter van.’ En als de UvA zo graag de universiteit van de ‘sociale rechtvaardigheid’ wil zijn, dat moet dat wel concreet gemaakt worden, ‘want voor de een betekent dat iets anders dan voor de ander’.

 

Het Universiteitsforum gaat nu eerst op vakantie en komt na de zomer terug, zoals gezegd in een licht gewijzigde vorm en met nieuwe leden, want de komende maanden worden er nieuwe leden geloot.