Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Maartje Strijbis (UvA)
actueel

Van een 6,5 naar een 4,8 - 45 extra onvoldoendes door ‘vergissing’ rechtenfaculteit

Andrea Huntjens,
5 juni 2019 - 14:47

Voor veel rechtenstudenten verloopt de tentamenweek niet zoals gepland. Door een ‘vergissing’ zagen zij gisteren de verkeerde tentamenuitslagen op Canvas staan. Na een herberekening blijkt een deel van de cijfers plots onvoldoende.

De gedupeerde studenten maakten het tentamen Europese rechtsgeschiedenis, een vak dat voor twee bachelors en zes schakelprogramma’s verplicht is. Afgelopen maandag om 18 uur was het tentamen. 333 studenten legden dit af, zo laat een woordvoerder van de UvA weten aan Het Parool.

‘Eigenlijk zijn alle zesjes en zevens veranderd in onvoldoendes’

‘Het tentamen bestond uit 60 meerkeuzevragen,’ zegt tweedejaars student Rogier Simons (22). ‘We vonden het dus een wonder dat de uitslagen de volgende dag al online stonden.’ Op Canvas zagen de studenten het door hen behaalde percentage staan. Daar bleek dat de meeste studenten een goed cijfer hadden gehaald. ‘Ik kreeg meerdere appjes of ik ook zo’n belachelijk hoog cijfer had. Voor mij was dat een 8,7. Ik belde trots mijn vader: ‘’Het was zo’n naar vak, maar het is gelukt!’’’

 

45 onvoldoendes

Gisteren ontvingen de studenten het bericht dat de cijfers niet klopten. De raadkanscorrectie, die ervoor moet zorgen dat studenten geen punten krijgen voor gegokte antwoorden, was niet toegepast en de cijfers zouden dus lager uitvallen. Diezelfde dag nog kwamen de nieuwe cijfers online. ‘Zelf ging ik naar een 8,0, dus dat viel wel mee. Maar een studiegenoot ging van een 6,5 naar een 4,8. Eigenlijk zijn alle zesjes en zevens veranderd in onvoldoendes,’ zegt Rogier. In totaal hebben 45 studenten hun cijfer na de herberekening in een onvoldoende zien veranderen, meldt de krant.


Veel tijd om erbij stil te staan is er alleen niet. ‘Ik heb vanavond nog een tentamen en door de college-uitval zijn we deze week ook al begonnen in het nieuwe blok. Ik heb al twee nieuwe vakken,’ zegt Rogier. ‘Voor ons geldt: pick your battles. Dit is heel vervelend, maar we moeten ons nu focussen op de rest van de tentamenweek.’