Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Dirk Gillissen (UvA)
actueel

UvA belooft verplichte trainingen voor leidinggevenden

Henk Strikkers,
17 mei 2019 - 17:16
Betreft
Deel op

Het bestuur van de UvA heeft vanmiddag in een mail aan medewerkers en studenten laten weten dat er verplichte trainingen voor leidinggevenden komen, ‘waarbij er speciale aandacht is voor sociale veiligheid en het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag’.

In de mail, die komt in de week waarin NRC gedetailleerd beschreef hoe een rechtenhoogleraar jarenlang weg kon komen met grensoverschrijdend gedrag, stelt het bestuur dat het ‘onacceptabel’ is wat er is gebeurd. Folia legde in januari al bloot dat het grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik van de rechtenhoogleraar meer dan tien jaar duurde. Rechtendecaan André Nollkaemper noemde dat destijds ‘pijnlijk voor de faculteit’

 

Staand beleid

Dat nooit meer, lijkt de boodschap van het UvA-bestuur in de mail. ‘De UvA wil voor alle medewerkers en studenten een sociaal veilige universiteit zijn.’ Om dat te bereiken somt het bestuur een groot aantal maatregelen op, waarvan een groot deel al eerder was aangekondigd of bediscussieerd. Zo mogen promoties niet meer door één hoogleraar worden begeleid. Dat is al jaren staand beleid, maar daar wordt nu steviger op toegezien. Ook benadrukt het bestuur het streven naar ‘meer diversiteit in alle geledingen van onze universiteit’.

Daarnaast schrijft het bestuur dat in het definitieve diversiteitsbeleid zal staan dat er altijd een of meerdere vrouwen in aanstellings- of bevorderingscommissies moeten zitten, zoals ook in het concept-diversiteitsbeleid stond. Daarenboven krijgen vertrouwenspersonen meer faciliteiten, zoals onderzoeksbureau Bing dit voorjaar adviseerde.

 

Verplichte trainingen

Vorige week adviseerde de Centrale Studentenraad al om trainingen over sociale veiligheid verplicht te stellen. Ook dat voorstel lijkt de UvA te omarmen, met die kanttekening dat de Centrale Studentenraad het graag voor iedere docent verplicht wilde stellen, en niet enkel voor leidinggevenden.

Lees meer over