Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

UvA'er en ex-HvA'er winnen Roetersrun met overmacht

Sebastiaan van de Water,
11 april 2019 - 09:03

De Roetersrun is woensdagavond overtuigend gewonnen door de grote favoriet Remyo Tielsema (26). Zonder ooit achterom te hoeven kijken, volbracht de HvA-alumnus sportkunde de vijf kilometer lange hardloopwedstrijd rondom het Roeterseiland in een indrukwekkende tijd van 15:12. Bij de vrouwen ging de winst naar student communicatiewetenschap Kristy Timmers.

De Roetersrun is op zijn leukst wanneer de lopers van Aquila en Phanos, die elkaar het hele jaar tegenkomen bij trainingen en wedstrijden, plots verrast worden door een onbekende maar razendsnelle, dikwijls internationale, UvA-student.

 

Die club

Daar was gisteravond geen sprake van. Het was sowieso geen memorabele editie van de jaarlijkse hardloopwedstrijd. Daar kon het organiserende Aquila weinig aan doen. ‘Er zijn beduidend minder deelnemers dan vorige jaren. Dat komt omdat die club vanavond schijnt te voetballen,’ constateerde Wies de Jong (26), lid van de organisatie. ‘Of ik zelf ga kijken? Nee, ik ben voor Feyenoord.’ Bovendien woei er een ijzige wind die maakte dat het voor de lopers en de vrijwilligers geen plezier was buiten te zijn.

Remyo Tielsema (28) had daar lak aan. De watervlugge atleet vertrok als snelste van alle veertig deelnemers en verscheen vier minuten later ook als eerste weer om de bocht tussen gebouw J en Crea. Met grote passen sprintte hij langs de ramen, snelde vervolgens het bruggetje op en nam toen weer de afslag rechts. Op dat moment kon hij voor het eerst zien wat hij eigenlijk al wist: zijn tegenstanders liepen op een flinke achterstand.

 

Een minuut later maakte UvA-student communicatiewetenschap Kristy Timmers (24), de snelste van alle vrouwen, hetzelfde mee. ‘Als loper wil je nooit achteruit kijken, maar altijd doorlopen. Toch is het fijn om te weten hoe groot je voorsprong is. Bij het keerpunt na het bruggetje zag ik dat er geen andere vrouwen in beeld waren. Toen wist ik zeker dat ik zou winnen.’

 

Geen parcoursrecord

Remyo en Kristy gaven hun voorsprong niet meer uit handen en finishten in respectievelijk 15:12 en 19:22. In de buurt van het parcoursrecords (14:38 en 18:09) kwamen ze dus niet. Dat kwam niet als verrassing: ‘Die 14:38 is in 2011 neergezet door Tom Wiggers, een nationale toploper die een keer meedeed. Dat record zal de komende honderd jaar niet meer verbroken worden,’ aldus winnaar Remyo Tielsema.