Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

UvA-studenten van Skøll en Nereus treuren bij historische Varsity

Sebastiaan van de Water,
8 april 2019 - 08:55

Voor het eerst in vier jaar moesten de leden van de Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus hun kleren aanhouden na de Varsity. Met een volledig nieuwe bezetting van de boot eindigde Nereus als vijfde in de meest prestigieuze studentenroeiwedstrijd van Nederland. De zege ging, voor het eerst in 53 jaar, naar het Utrechtse Triton. De andere Amsterdamse studentenroeivereniging, Skøll, werd tweede.

‘Uuuuuuuuuuuuuuuuu!’ Een half uur is er verstreken sinds de Oude Vieren voor de 136e keer in de geschiedens over de finish zijn gegleden. Het feestgewoel van de uitzinnige meute Tritonners heeft nog altijd niets aan intensiteit ingeboet. Hetzelfde geldt voor de de diepe teleurstelling die UvA-student Jan van der Bij (27) voelt. ‘Het is balen. Fucking kut.’

 

De toproeier heeft met de Oude Vier van Skøll een knappe tweede plaats behaald, maar de verslagen blik in zijn ogen verraadt dat de tweede plaats niet telt bij de Varsity. ‘Dit was onze beste kans ooit om de Varsity te winnen,’ verzucht de student Finance & Control.


Anders dan anders
Het Amsterdamse Nereus domineerde de voorbije jaren de Varsity. Het won zeven van de acht voorgaande edities. Maar dit jaar ontbrak ieder spoor van de gebruikelijke staaltjes Neureus-bravoure. Waar in andere jaren aangeschoten leden zich al ruim voor de finish uitkleedden om de zekere overwinning aan te kondigen, bedienden verschillende Nereïden zich nu van pre-emptive damage control.

Tritonners in extase

‘Triton is favoriet, maar dat is logisch. Ze hebben twee mannen van dertig jaar oud in hun boot. Ik dacht dat dit een studentenwedstrijd was? Die gasten kunnen beter meedoen aan de senioren-Varsity,’ sprak Chaheed Chekhchar (UvA-student Politics, Psychology, Law & Economics) bijvoorbeeld.

 

De oorzaak van deze omwenteling in zelfvertrouwen ligt voor een deel bij Mark Emke, coach van de Nederlandse roeibond. Hij verbood zijn kerngroep bondsroeiers, waaronderde vedettes van Nereus, om mee te doen aan de Varsity. De coach eist honderd procent focus op het door hem ontwikkelde trainingsprogramma richting de Olympische Spelen van Tokio 2020.

 

Nereus zag zich derhalve genoodzaakt een volledig nieuwe bemanning samen te stellen voor haar roemruchte Oude Vier, waaronder drie UvA-studenten (Tom Plusjé, Tom Fijen en Koen van den Herik). Het zijn talenten, maar nog geen absolute top. Het leverde een vijfde plaats op.

 

De eenmalige verzwakking van Nereus opende niet alleen de deuren voor Triton, dat de race elk jaar organiseert maar al sinds 1967 niet meer had gewonnen, maar ook voor Skøll. Die andere Amsterdamse roeivereniging won nog nooit de Varsity, maar beschikt met Obbe Tibben (HvA-student), Lennart van Lierop (UvA-alumnus), Guillaume Krommenhoek (VU) en Van der Bij (UvA) over een lichting zeer bekwame roeiers.

De Race der Oude Vieren
Eenmaal van start, lanceerde de Oude Vier van Skøll zich meteen naar voren, een lichte voorsprong pakkend op Triton. Nereus moest een gat laten vallen. Van der Bij: ‘We vlogen over het water, ik voelde elke slag hoe deze bemanning gelijkgestemd en vol overgave hetzelfde doel na streefde.’

 

Rond het kilometerpunt veranderde de situatie. Op de kade begonnen de leden van Triton voorzichtig hun veters los te maken. Zij zagen op de grote schermen dat Triton een serieuze voorsprong aan het opbouwen was. De eindsprint van Skøll kwam te laat. De Amsterdammers van Skøll finishten uitendelijk één seconde achter Triton en lieten zo een historische kans liggen.


Wat volgde waren taferelen die zelfs voor Varsity begrippen uitzonderlijk zijn. Zelden werd een zege zo uitbundig gevierd als door de Tritonners. Zelfs enkele grootvaders, oud-leden die 52 jaar hebben moeten wachten op een nieuwe Varsity-zege van hun geliefde vereniging, sprongen met reddingsvesten aan in het koude water van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Lees meer over