Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Nieuwe signalen over misstanden bij het economische domein van de Hogeschool van Amsterdam zijn door de onderwijsinspectie meegenomen in een onderzoek dat twee maanden geleden is gestart.

Dat zegt een woordvoerder van de onderwijsinspectie naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. De zegsman benadrukt dat er geen extra bezoeken zijn afgelegd omdat een economiedocent een brandbrief aan staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft gestuurd. Daaruit zou blijken dat een aantal docenten niet is gehoord in het onderzoek naar fraude met cijfers en diploma’s. De brief loopt volgens de woordvoerder op de zaken vooruit. ‘Signalen die bij Halbe Zijlstra terechtkomen nemen wij mee in het lopende onderzoek, docenten van de school worden nog gehoord.’

Wel geeft de zegsman toe dat er verwarring kan zijn ontstaan door een tussentijdse rapportage, twee weken terug. ‘Daarin hebben we de HvA laten weten dat er in elk geval geen sprake is geweest van diplomafraude.’ In het rapport liet de dienst wel weten de opleidingen trade management Asia en international management nader onder de loep te nemen. De inspecteurs maken zich zorgen over de problemen die aan het licht kwamen bij een onderwijscontrole die eerder door de HvA zelf was uitgevoerd.

Bussemaker
HvA-rector Jet Bussemaker laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van de brief. ‘De genoemde brief, afkomstig van één docent uit het domein, is bij ons bekend en bevat in het geheel geen nieuwe informatie,’ aldus de verklaring. Het bezoek van inspecteurs van de onderwijsinspectie gisteren hangt daar volgens de rector niet mee samen. ‘Dit bezoek maakt deel uit van het vervolgonderzoek, dat eerder door de Inspectie is aangekondigd. De gesprekken met docenten waren al gepland.'

De aantijging in de  brief dat Bussemaker het met de onderwijsinspectie op een akkoordje heeft gegooid, wordt door de dienst van de hand gewezen. ‘Daar is absoluut geen sprake van. Als je kijkt naar ons trackrecord dan zie je dat wij altijd gedegen onderzoek doen. Van handje klap met een onderwijsinstelling is geen sprake.’ Ook Bussemaker noemt de beschuldiging ongegrond.

Berichten over diplomafraude volgden vlak voor kerst op de onrust bij de economische opleidingen. In een brandbrief aan het bestuur spraken docenten hun zorgen uit over de cultuur op de afdeling, het ontslag van een opleidingsmanager en het bestuur. Naar aanleiding van de onrust berichtte De Telegraaf over het massale gesjoemel met diploma’s. Volgens de inspectie is daar geen sprake van. De definitieve onderzoeksresultaten worden in het voorjaar bekendgemaakt.

Lees alle berichten over de crisis bij het Domein Economie & Management in het dossier.
Lees meer over