Foto: Marieke van Maanen
actueel

Zorg op het Bord verbetert ziekenhuiseten Amsterdam UMC

Laura ter Steege,
15 april 2019 - 12:27

Ziekenhuiseten laat nog te vaak te wensen over. Daarom is het Amsterdam UMC gestart met het programma Zorg op het Bord om het voedselaanbod te verbeteren. Voorzitter Maarten Soeters: ‘Het beeld van magnetronmaaltijden in het ziekenhuis is achterhaald.’

‘In het ziekenhuis vinden constant innovaties plaats om de zorg te verbeteren, maar andere behoeftes zoals goede voeding worden hierbij soms vergeten,’ vertelt internist Maarten Soeters. Soeters is voorzitter van Zorg op het Bord locatie AMC. Dit programma zet zich in om het voedselaanbod in het ziekenhuis te verbeteren.

‘Ook mensen met overgewicht komen vaak ondervoed bij ons terecht’

Voeding van levensbelang

Patiënten komen vaak ondervoed aan in het ziekenhuis, omdat ze door zwakte en misselijkheid te weinig hebben gegeten. Soeters: ‘Ook mensen met overgewicht komen vaak ondervoed bij ons terecht.’ Het is belangrijk dat patiënten weer kunnen aansterken tijdens hun opname en voldoende eiwitten binnenkrijgen voor spieropbouw, want spieren kunnen van levensbelang zijn. ‘Spieren zijn bijvoorbeeld nodig om slijm uit de longen te hoesten en voldoende in beweging te blijven om doorligplekken te voorkomen. Daarnaast zijn patiënten met voldoende spieren zelfstandiger en vallen ze minder snel, waardoor ze eerder naar huis kunnen.’

 

Met de juiste voeding voelen patiënten zich bovendien een stuk beter en hebben ze volgens Soeters soms minder pijnstillers nodig. ‘Thuis eet je ook de hele dag door, daarom bieden we in het ziekenhuis naast maaltijden ook tussendoortjes aan. Zieke mensen eten sowieso minder, dus zo proberen we ze gedurende de dag toch voldoende te laten eten.’ Ook probeert Zorg op het Bord om meer maatwerk te realiseren binnen de maaltijden door patiënten te laten kiezen uit verschillende soorten groentes, zetmeel, vlees en vis.

Foto: Privéarchief
Maarten Soeters

Beter, meer en duurzamer

Elk jaar komen er veel verschillende mensen in het ziekenhuis terecht, elk met persoonlijke voedselvoorkeuren. Steeds meer patiënten willen bijvoorbeeld veganistisch, vegetarisch, halal of koosjer eten. ‘Dat is al mogelijk in het AMC, maar we willen deze mogelijkheden verder uitbreiden zodat er meer variatie is. Ook gaat het ziekenhuis meer wereldse gerechten aanbieden, want niet iedereen wordt blij van stamppot met rookworst.’

 

Het beeld van magnetronmaaltijden in het ziekenhuis is volgens Soeters achterhaald. ‘De maaltijden worden mooi bereid en deels gegaard aan ons geleverd, op de afdelingen kunnen ze dan in stoomovens worden opgewarmd.’ Binnenkort stapt het AMC over op een nieuwe cateraar, waarna het mogelijk wordt om ook ’s middags warm te eten, gewenste portiegroottes door te geven, en tot slechts één uur voor de maaltijd door te geven wat je wilt eten.

 

‘Nu wordt er in het ziekenhuis dagelijks veel voedsel weggegooid, omdat veel patiënten de standaard porties niet opeten. Met dit nieuwe initiatief zullen we veel voedselverspilling voorkomen,’ vertelt hij. Om het programma zo duurzaam mogelijk te maken, zal de cateraar ook gebruik gaan maken van lokale seizoensgebonden producten.

 

Verbouwing

Na de verbouwing van de beddentorens in het AMC kunnen patiënten in lounges met vrienden of familie komen eten, iets wat nu niet altijd mogelijk is. Het aanbod zal in de lounges nog verder worden uitgebreid, doordat er meer verse producten zullen worden aangeboden, zoals soepen en smoothies. Soeters hoopt dat patiënten dan beter in beweging zullen blijven, want ze liggen volgens hem vaak onnodig de hele dag op bed.

‘Met de actie: na vijf salades krijg je een kroket gratis, stimuleren we mensen vaker een salade te nemen’

Personeel en bezoekers
Zorg op het Bord zet zich ook in om de gezondheid van personeel en bezoekers te verbeteren. De cateraar in het ziekenhuis gebruikt minder zout, er staan fruitmanden op afdelingen en snoepautomaten zijn uit zicht geplaatst. Ook wordt er voorlichting gegeven aan het personeel over hoe ze het best kan  omgaan met nachtdiensten. ‘Als medewerkers zelf veel bezig zijn met gezondheid, dan vinden ze het ook belangrijker voor hun patiënten.’

 

Het is volgens Soeters belangrijk om niet alleen maar gezonde dingen aan te bieden, maar af en toe ook lekker te genieten. ‘Zo is er bij één van de restaurants in het ziekenhuis nu een actie: na vijf salades krijg je een kroket gratis. Dat klinkt raar, maar zo stimuleren we mensen die regelmatig een kroket eten om vaker een salade te nemen.’

 

Op dinsdag 21 mei van 15.00 tot 18.00 vindt het eerste minisymposium van Zorg op het Bord plaats in collegezaal 4 van Amsterdam UMC, locatie AMC. Het symposium is toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in gezonde voeding. Aanmelden is gratis en kan hier.