Foto: Folia
actueel

Fietscoaches onverbiddelijk: fout gestalde fiets direct weggeknipt

Dirk Wolthekker,
4 april 2019 - 14:31

Je fiets gehaast buiten de rekken wegzetten omdat je anders te laat op college komt, kan grote gevolgen hebben. Op de Roeterseilandcampus staan fietscoaches sinds kort met een slijptol klaar om je slot weg te knippen als je je fiets aan een paal vastbindt. ‘We hadden het misschien iets explicieter kunnen communiceren.’

De fietscoaches van Pantar zeggen zelf dat ze de foutgeparkeerde fietsen niet wegknippen als deze los staan geparkeerd op de campus. ‘In dat geval verplaatsen we ze naar de rekken of in de fietsenkelder. Maar sommige mensen zetten hun fiets aan een ketting om een paal. Dan kunnen we ze alleen weghalen door het slot open te knippen,’ zegt een van hen.

 

Lang niet iedereen weet dat foutgeparkeerde fietsen kunnen worden weggeknipt, zo bleek vandaag toen er klachten over binnen kwamen. Mensen die niet aan de UvA zijn verbonden kunnen het sowieso niet weten, mensen die verbonden zijn aan de UvA kunnen het fietsparkeerbeleid vinden in een nieuwsbericht uit februari op de UvA-site, maar ook daar wordt nergens expliciet gerept over het wegknippen van fietsen. Bordjes zijn er niet.

‘Er staat dat aan het terugkrijgen van je fietsen kosten zijn verbonden, ik ga er vanuit dat mensen dan weten dat hiermee wordt bedoeld dat een fiets kan worden weggeknipt’

Iets explicieter communiceren

‘Er staat dat aan het terugkrijgen van je fietsen kosten zijn verbonden, ik ga er vanuit dat mensen dan weten dat hiermee wordt bedoeld dat een fiets kan worden weggeknipt,’ zegt Dennis Dinkgreve van Facility Services. ‘Maar goed, we kunnen dat in de communicatie misschien iets explicieter maken.’ Hij laat overigens weten dat de UvA, die eigenaar is van het terrein rond REC A tot en met E en G, het beleid van de gemeente Amsterdam volgt als het om fietsparkeerbeleid gaat.

 

‘De gemeente knipt ook weg. Wie hier een fiets gebruikt wordt geacht op de hoogte te zijn van de regels. Stad en buurt hebben veel last van fout geparkeerde fietsen en wij krijgen er geregeld klachten over van de buurt.’ Gevaarlijk en hinderlijk geparkeerde fietsen kunnen op gemeenteterrein overigens ‘direct worden weggehaald’,  zo laat de gemeente weten. Aan andere verkeerd gestalde fietsen wordt eerst een flyer geniet.

‘We hebben ook overal op de campus bordjes geplaatst op plekken waar je niet mag roken, maar mensen staan er toch gewoon te roken’

Dinkgreve zegt dat de communicatie over het mogelijk wegknippen van aan palen vastgezette fietsen op de campus ‘misschien iets beter’ had gekund, temeer omdat mensen die niet aan de UvA zijn verbonden het niet kunnen weten. ‘Maar wel via de gemeente,’ zegt Dinkgreve.

 

Rookbordjes

Bordjes plaatsen met de waarschuwing dat fietsen kunnen worden weggeknipt is een optie, zegt Dinkgreve, maar of dat effectief zal zijn is volgens hem de vraag. ‘We hebben ook overal op de campus bordjes geplaatst op plekken waar men niet mag roken, maar mensen staan er toch gewoon te roken. Strenge handhaving is denk ik een beter beleid dan overal bordjes plaatsen, maar we kunnen zo’n plan misschien meenemen in het campusoverleg. Misschien kan er ook wel een nadere bepaling over worden opgenomen in de Huis- en Gedragsregels van de UvA.’

 

Fietsen die worden weggeknipt worden eerst op de campus zelf opgeslagen. ‘Ze zijn dan zonder kosten terug te krijgen,’ zegt Dinkgreve. Na verloop van tijd gaan de fietsen naar een opslagruimte van de gemeente. ‘En dan moet je wel betalen voor het terugkrijgen van je fiets.’ En ja, de vervanging van het weggeknipte slot moet je sowieso betalen.