Foto: Jorn van Eck (UvA)
actueel

Bij veel UvA-masters zijn hbo’ers niet welkom

Henk Strikkers,
2 april 2019 - 12:45

Slechts iets meer dan de helft van de masters van de UvA is toegankelijk voor studenten die van het hbo komen. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs. Enkel de Universiteit Leiden weigert bij een groter deel van haar masters hbo’ers.

Landelijk gezien is 29 procent van de masters niet toegankelijk voor hbo-studenten blijkt uit een inventarisatie die de Inspectie van het Onderwijs. Bij intensieve researchmasters is dat percentage vanzelfsprekend hoger: daar ligt het op 87 procent. Die masters selecteren allemaal aan de poort en zijn daarmee ook voor veel studenten met een universitaire bachelor niet toegankelijk.

 

Van de reguliere masters in Nederland is 18,3 procent niet toegankelijk voor hbo’ers. De belangrijkste argumenten van universiteiten zijn dat het om doorstroommasters voor een specifieke bachelor gaat, dat het hbo-niveau niet toereikend is of dat er geen verwante hbo-opleiding is.

‘In het verleden hebben wel schakelprogramma’s voor opleidingen zonder verwante hbo-studie bestaan, maar deze programma’s trokken weinig studenten’

Veel researchmasters

Aan de UvA vallen de cijfers anders uit. Bij 46 procent van de masters zijn hbo’ers niet welkom. Dat wordt deels veroorzaakt doordat de UvA veel researchmasters aanbiedt. Ook bij gewone masters is de UvA echter bovengemiddeld selectief. Van de 65 reguliere masteropleidingen zijn er 20 (30,8 procent) die studenten met een hbo-opleiding categorisch afwijzen.

 

‘De UvA kent veel kleine opleidingen die geen verwante hbo-opleidingen kennen. In het verleden hebben wel schakelprogramma’s voor dit soort opleidingen bestaan, maar deze programma’s trokken weinig studenten, zo’n een à twee per jaar,’ laat een woordvoerder van de universiteit weten. Vanwege de kleine aantallen studenten en de beperkte bekostiging van het rijk heeft de UvA besloten om een aantal programma’s stop te zetten.

 

Toch staat de deur van de UvA voor veel ex-hogeschoolstudenten open, zo zegt de woordvoerder. ‘Als er wordt gekeken naar het percentage opleidingen, dan scoort de UvA relatief minder goed, maar als er wordt gekeken naar het percentage hbo-afgestudeerden in masteropleidingen aan de UvA, dan doen we het relatief goed.’

 

Uitzonderingen

Universiteiten zijn wettelijk verplicht om voor studenten met een hbo-bachelordiploma die een universitaire master willen volgen een schakelprogramma aan te bieden. Daarop zijn twee uitzonderingen mogelijk, namelijk dat er geen ‘verwante master’ is of dat het studenten te veel tijd en moeite zou kosten om het benodigde niveau te bereiken.

 

Universiteiten interpreteren die uitzonderingen nogal verschillend, blijkt uit het rapport. ‘Opmerkelijk is ook dat in sommige opleidingen studenten bij de ene universiteit wel terecht kunnen voor een schakelprogramma, terwijl een vergelijkbare opleiding bij een andere universiteit de weg gesloten houdt,’ schrijft de inspectie.

Lees meer over